Očarljivemu penthouse stanovanju v modernistični stavbi v Barceloni dajejo poseben pečat 50 kvadratnih metrov velika terasa s pogledom na morje, obnovljeni originalni mozaični tlaki in slikovit strop s katalonskimi oboki.

Ohranjena je prvotna prostorska razporeditev dvonadstropnega stanovanja, v katerem je bilo marsikaj zamenjano in narejeno na novo, vgradili so tudi sodobna okna in balkonu z novo ograjo iz trpežnega aluminija podarili svež videz. Stanovanje, katerega prenovo so načrtovali arhitekti in oblikovalci iz Veronica Mimoun Studia, sestavljajo štiri spalnice, ena od teh ima lastno kopalnico, nato so tu še družinska soba, tri kopalnice, dnevna soba, jedilnica, kuhinja, terasa in balkon.

Od vhoda naprej

V preddverju je strateško umeščeno veliko ogledalo, ki pokriva celotno steno; v njem se zrcalita hodnik in balkon. Lakirana omarica z dvema predaloma v predprostoru služi kot priročen element za »praznjenje žepov«, zraven je še lep minimalističen obešalnik za plašče.

Za spanje in mini prigrizek

Po hodniku pridemo do spalnic za goste in kopalnice. V središču ene od spalnic je lahkotna viseča svetilka, spletena iz črnih žičk, ki daje prostoru dramatičen pridih. Na največji steni je pralna tapeta. Sodoben kavč za spanje omogoča, da se soba uporablja kot študijski prostor in spalnica za goste. Zasnova vrat omare ponuja zabavno perspektivo s katerekoli točke v prostoru, saj fronte igrivo združujejo navpične in vodoravne črte. V tej sobi najdemo tudi pisalno mizo s predalom in mini jedilnico.

Družinska soba

Oblikovalci so v družinskem prostoru izkoristili čudovite barve enkavstičnih ploščic v rožnati, lila in zeleni barvi. Z omenjenimi barvami so uskladili tudi sedežno garnituro v vijoličastih odtenkih in vintage pisalno mizo, ki so jo dopolnili s priročnim stolom. Klubska mizica je zasnovana s podnožjem iz temno obarvanega hrasta in s ploščo iz kamna. Iz družinske sobe ena vrata vodijo v spalnico za goste, druga pa v glavno spalnico.

Glavna spalnica

Steno vzglavja v glavni spalnici so notranji oblikovalci obložili s privlačno tapeto v barvi sončnega zahoda, ki v prostor vnese toplino. Ob postelji sta svetilki v zlatem odtenku, ki dopolnjujeta nočni omarici v barvi oreha. Za občutek topline pod nogami je pod in ob postelji volnena preproga z bordo obrobo, na postelji pa so blazine, ki se skladno podajo zraven.

V kopalnico ob glavni spalnici so namestili kopalno kad in celotno steno prekrili z belo keramiko z eklektično strukturo.

Kopalnica za goste

Kopalnica, ki je namenjena gostom, je nekoliko drugačna. Pri načrtovanju so arhitekti dali poudarek prostoru za shranjevanje. Na eni strani je omara z izvlečnimi predali za umazano perilo. Kopalniško pohištvo je izdelano iz naravnega hrastovega lesa, površina je premazana z mat lakom in obdelana s kompozitno ploščo. Osvetljeno ogledalo poskrbi za prefinjen ambient.

Prehod v nadstropje z imenitnim stropom

Stopnice so obložene s hrastovim parketom in vodijo v nadstropje, kjer so dnevna soba, jedilnica, kuhinja, kopalnica za goste, terasa in balkon: slednja je v kuhinjskem delu, medtem ko se na teraso dostopa iz dnevne sobe.

Na stropu bivalnih prostorov so obnovili katalonske oboke. Gre za arhitekturno tehniko obokov, ki se je razvila v Kataloniji v 17. in 18. stoletju. Pri gradnji tovrstnih obokov so se pri postavitvi opeke zanašali na matematična načela, gradnja je potekala brez uporabe lesenih ali kovinskih opornikov. Katalonski oboki se običajno sestavljajo iz diagonalno postavljenih opek, ki se naslanjajo na dve sosednji steni ali stebra in tvorijo značilno krivuljo, ki je videti kot mešanica oglate in zaobljene oblike.

Dnevna soba se je ob prenovi prelevila v velik prostor za srečanja družine in prijateljev. Tla pod kavčem krasi obnovljena starinska preproga iz Turčije.

Skozi dnevno sobo vstopamo v jedilnico. V njej je lepa klop iz hrastovega lesa, izdelana po meri. Na steni za klopjo so poličke z LED-osvetlitvijo. Steno krasi tapeta z drobnimi karo vzorci. Lesena miza je mehko zaobljena, stoli ob njej so lahkotni in sodobni, viseči svetilki pa z bakrenim sijajem dopolnjujeta jedilnico, ki so jo odprli tako, da neposredno komunicira s kuhinjo, s čimer so v jedilniški kotiček privabili tudi naravno svetlobo, ki prihaja v notranjost s terase.

Prostor kulinaričnega razvajanja, povezan z zunanjostjo

Osrednji element kuhinje je prostrani otok, ki ponuja obilo prostora za shranjevanje kuhinjskih pripomočkov. Pulti so izdelani iz kompozitnega materiala in porcelana. Arhitekti so poskrbeli za povečanje odprtine, ki vodi na balkon.

Na nasprotni strani je velika terasa, ki služi kot zunanji bivalni prostor in poletna jedilnica. S pohištvom iz podjetja Kettal imata kolekciji Vimini in Bitta posebno vlogo in vabita stanovalce, da uživajo na terasi, obdani s slikovito arhitekturo in neverjetnimi razgledi na Barcelono. Pogled sega od morja prek stare mestne četrti do katedrale Santa Maria del Mar. Ta čudovita katedrala je bila zgrajena med letoma 1329 in 1383, ko je bila Katalonija na vrhuncu trgovske in pomorske moči, in velja za imeniten primer gotske arhitekture s prečiščenim in enotnim slogom.

Fotografije: Montse Garriga