V jedilnici skupaj poobedujemo, za veliko mizo posedimo ob slastnemu domačemu pecivu, morda odigramo družabno igro; včasih v njej opravimo svoje delovne ali šolske naloge, za njo načrtujemo družinske počitnice ali pa se pomenkujemo ob kavi. Jedilnica je vse več kot le miza in set stolov - je vabljiv prostor, v katerem se radi zbiramo. Naj bo opremljena s stilom!

Kupili ste mizo in stole – jedilnica pa vseeno deluje dolgočasno. Kako jo popestriti, da se boste v njej radi zadrževali in vanjo radi povabili goste na kavo, domače piškote ali pa kar na okusen obrok?

1. Dodatno pohištvo

V jedilnico poleg mize in stola vsekakor sodi še kakšen dodaten kos pohištva. To je lahko stara babičina kredenca, knjižna omara, vitrina za najboljši servis ali pa hladilnik za vino. Izberite poudarek, ki najbolje odraža zanimanja vaše družine in ga umestite ob steno. Funkcionalno in estetsko!

2. Zanimivo svetilo

Jedilna miza naj bo poudarjena s centralnim svetilom, ki naj izstopa. Nizko pohištvo namreč kar kliče po izrazitem vertikalnem poudarku, zato izberite večje svetilo ali pa ujemajoči se set manjših svetil, drzno barvo ali material ter kvalitetno oblikovanje. Pozorni bodite le pri barvi in jakosti svetlobe, ki jo svetilo oddaja: izberite toplo in nežno svetlobo.

3. Klop namesto stolov

Če radi gostite večje število ljudi, pa vam vedno znova zmanjka stolov za vse obedujoče, ki jih nato posedete na razmajane pisarniške stole ali pa na neudobno vrtno pohištvo, si omislite klop po celotni dolžini mize. Klop je lahko oblazinjena, prislonjena ob steno, ali prostostoječa, brez naslona. Sploh klopi iz masivnega lesa z živim robom bodo navdušile tako v sodobnem kot v rustikalnem ambientu.

4. Poudarite steno

Jedilnica v slovenskih domovih po navadi nima svojega, lastnega prostora, temveč je pridružena bodisi kuhinji bodisi dnevni sobi. Da bi jedilni kotiček poudarili, uporabite stensko barvo. Izberite odtenek, ki bo lepo dopolnil barvo izbranega pohištva, a se ne bojte kontrastov. Za jedilnico se priporočajo bogate zemeljske barve – od peščene do gozdno zelene.

5. Umetniška, oblikovalska in ročna dela

Nikjer umetniška dela ne pridejo tako do izraza kot v jedilnici, opremljeni večinoma z nizkim pohištvom. Na stene obesite večje platno, v vitrino postavite skulpture, ne pozabite pa niti na dobro glasbo (iz gramofona, na primer) ali pa kakšen lep oblikovalski izdelek – od ročno izdelane keramike, zapeljivega makrameja ali pa kultnih stolov skandinavskega oblikovanja.

6. Sveža hrana, sveže cvetje

Vsak dom bi moral na jedilni mizi ves čas eno ali oboje: skledo s prigrizki (sadjem, orehi ali domačimi piškoti) ali vazo s sveže rezanim cvetjem, vejami ali okrasno travo. Sploh zgodaj spomladi, ko se odpirajo mačice, le-te na mizi ne smejo manjkati. Za okras izberite ročno izdelane vaze in posode iz naravnih materialov. Raje kot set kupite več različnih kombinacij: stekleno ali kamnito vazo kombinirajte s keramičnim ali lesenim pladnjem.

7. Vsakdanji pogrinjek

Poskrbite tudi za vsakdanji pogrinjek: preko mize položite prt ali tekač v lepi, naravni barvi, pri roki pa naj bo tudi osnovni servirni pribor: lep pladenj in vrč za vodo, na primer. Tudi pitje kave bo za takšno mizo vselej lepše; dodatna prednost vsakodnevnega pogrinjka pa je, da bomo na lepo pogrnjeno mizo redkeje odložili stvari, ki tja ne sodijo. Red v jedilnici je namreč za privlačen izgled odločilnega pomena.

Fotografije: Pinterest