Družinska hiša, ki se nahaja v gorski vasici Mala Úpa, navdih črpa iz stavbarske tradicije tamkajšnjega območja. Arhitekti češkega studia mar.s architects so več stoletij staro znanje o življenju v gorah ustrezno interpretirali na sodoben način, v želji po zagotavljanju kar največjega udobja za sodobno bivanje.

Hišo so umestili pravokotno na pobočje travnika, kot so to že pred stoletji počeli prebivalci tukajšnjih vasi. Tudi hiša na prvi pogled spominja na stare gorske hišice, ki so zrasle na pobočjih gorovja Krkonoše, a ob pozornem pogledu postane jasno, da so arhitekti stavbarsko dediščino območja spretno združili s sodobnimi arhitekturnimi načeli. Oblika hiše je preprosta, izrazito podolgovata. Osrednji del predstavlja lesena fasada, ki bo s časom dobivala vse bolj sivkast odtenek, s tem pa bodo bele letve (vezi med deskami) vse bolj izstopale. Lesen bivalni del objekta je postavljen na opazen podstavek, ki so ga odeli v lokalni kamen.  

Dvokapnico pokrivajo črne lakirane aluminijaste plošče, ki jih prekinjajo le posamezne frčade. Manjša frčada, ki se spogleduje s cesto, je v celoti oblečena v strešno kritino, medtem ko je večja, ki gleda proti dolini, oblečena v les. Proti zahodu je osrednji volumen objekta razširjen z verando, ki se zgleduje po prizidkih tradicionalnih koč. Iz verande se razteza sodobna terasa, ki lebdi nad okoliškim terenom, podprta s parom razmaknjenih nog.

Kontrast zastekljeni fasadi z verando je fasada, obrnjena proti cesti, kjer hiša deluje bolj zaprto. Leseno kompozicijo fasade prekinja le kovinski prizidek, črna škatla, ki ščiti goste pred vremenskimi vplivi. Skozi vhodni del obiskovalci vstopijo v vežo in od tod naprej v hišo, kjer največji delež tlorisa zavzema osrednji dnevnobivalni prostor. Iz pritličja vodijo stopnice v klet z wellnessom in športnim prostorom ali v mansardo, ki je namenjena spalnim prostorom.

Koncept notranjosti se ujema s skromnim značajem hiše, obenem pa hiša predstavlja tudi družinsko zatočišče, ki kljubuje tukajšnjim ekstremnim vremenskim razmeram. Tudi v notranjosti prevladuje les, ki ga dopolnjujejo subtilne umirjene barve ter skrbno izbrani pohištveni kosi in umetniški elementi.

Fotografije: Boys Play Nice