Večje izboljšave in prenove bivalnega okolja običajno niso najbolj poceni in zato z marsikatero odlašamo do zadnjega. Tako na primer strešna okna pridejo na vrsto res šele takrat, ko začno zamakati, so zaradi starega okvirja postala prepišna ali pa se na njih nabirata plesen in kondenz. Menjava starih strešnih oken za nova prinese takojšnje izboljšave: nižje številke na položnicah, več svetlobe in prijetnejše bivanje v mansardi.

Toplota naj ne odteka skozi okna

Če razmišljate o menjavi strešnih oken, je zdaj, pred mrzlim delom leta, pravi čas zanjo. Sploh, ker vam skozi dotrajana okna, stara 20 let ali več, lahko uide kar nekaj toplote, za katero boste – kot napovedujejo energetska podjetja – že v kratkem plačevali krepko višje položnice. Pri podjetju VELUX, kjer izdelujejo strešna okna najvišje kakovosti, so na primer izračunali, da nova okna izgubo energije zmanjšajo kar za približno 50 %, v nekaterih primerih še več.

»Zamenjava strešnih oken lahko zagotovi, da toplota ostane v notranjosti, mraz pa zunaj, medtem ko vi prihranite pri stroških ogrevanja. V  primeru nakupa strešnega okna s trojno zasteklitvijo, se bo učinek poznal predvsem pri zmanjšani izgubi toplotne energije iz prostora in to kar do 60 % (stara okna z dvojno zasteklitvijo 00 imajo prepustnost toplote Uw = 2,8 W/m2K, nova okna s trojno zasteklitvijo 68 pa le Uw = 1,1 W/m2K),« pravijo.

Boljša kakovost bivanja v mansardi

Poleg prihranka energije lahko z novimi strešnimi okni kakovost bivanja v mansardi izboljšate tudi v drugih pogledih. Če so bila stara okna majhna in jih je bilo premalo, zaradi tega pa so bili podstrešni prostori temačni, lahko z novimi okni bivanje pod poševnino dvignete na popolnoma nov nivo. Namesto enega strešnega okna se odločite za vgradnjo dveh ali treh in tako vnesite v prostor več naravne svetlobe, več zraka in boljši razgled na okolico.

»Zaradi nadgradnje z enega strešnega okna na dve, tri ali več, čas namestitve ne bo bistveno daljši, se pa bo močno povečala količina dnevne svetlobe v prostoru in odprl pogled v nebo. Zadostna količina dnevne svetlobe zmanjša potrebo po uporabi luči in dokazano pomaga ohranjati zdrav cirkadiani ritem posameznika,« pravijo VELUX-ovi strokovnjaki in dodajajo, da nova okna pomenijo tudi boljšo zvočno izolacijo, kar je pomembno zlasti pri nepremičninah, ki stojijo ob cesti ali drugih virih hrupa.

Za menjavo enega strešnega okna izkušeni monterji porabijo le uro do dve časa, tako da je delo lahko opravljeno že v enem samem dnevu.

Sponzorirana vsebina