Anita Česnik Mažgon je zelo ustvarjalna oseba, ki je iz svojega hobija znala narediti posel. Večino svojih unikatnih izdelkov proda preko spletne platforme Etsy v Ameriko, kjer je povpraševanje po ročno narejenih dodatkih za dom in nakitu zelo veliko, trg pa se počasi odpira tudi v Sloveniji. Spoznajte znamko All little rockstars tudi vi.

Anita je ljubezen do ročnih del in željo po izražanju svoje kreativnosti začutila že v otroštvu. »Že kot otrok sem opazovala staro mamo pri klekljanju, učila me je prvih korakov vezenja, šivanja, kvačkanja. Z mamo sva delali gobeline, pletli puloverje, dedek je risal vzorce za klekljanje, lahko bi rekli, da mi je bilo ustvarjanje položeno v zibko,« pravi Idrijčanka, ki je nato v mladosti na svojo umetniško plat nekoliko pozabila. A želja po ustvarjanju se je v resnici v njej le malo potuhnila, ponovno pa privrela na plan, ko je imela majhne otroke in je pisala blog. »Takrat sem spremljala blog Pepermint, preko katerega sem spoznavala slovenske ustvarjalke, kot so Klavdija Zupanc, 100% Suzi, Anja Slapničar, Fensišmenis, Kaaita in druge.«

To jo je spodbudilo, da je začela bolj zares. Najprej je ustvarjala napise z imeni za otroške sobe, vendar zaradi pomanjkanja časa in denarja, ki bi ga morala vložiti v posel, to še ni bil tisti pravi preboj. Ta se je zgodil malo kasneje z obešalniki v obliki oblačkov in šestkotnikov, ki so še vedno njen glavni prodajni izdelek, ter pa s posteljico, namenjeno novorojenčkom.

»To je kvačkana zibelka, s katero sem sodelovala (tudi zmagala) na Start up vikendu v Primorskem tehnološkem parku. Čeprav je ostala na ravni prototipa, je pomenila preobrat v moji podjetniški poti, saj sem se na podlagi te izkušnje odločila za samostojno podjetniško pot.«

Personalizirani obešalniki so kot rečeno danes njen glavni prodajni produkt. Izdeluje jih iz vezane plošče, ročno pobarva in jim po želj doda napise: »Izdelek in vse povezano s prodajo počasi nadgrajujem, dodajam nove oblike, kakšnim revolucionarnim idejam pa se poskušam izogibati. Te ohranjam predvsem za hobi in prosti čas,« pravi ustvarjalka, ki navdih črpa od vsepovsod. Iz narave, družine, lastnih potreb in želja, ki jih prepozna pri strankah. Idej je nasploh vedno preveč, po navadi je večji problem filtriranje le-teh.

Eden od njenih trenutnih projektov, pri katerem sodelujejo tudi njene prijateljice, je klekljan nakit. »Želimo pa klekljan nakit obleči v zlato ter mu s tem dodati trajnost, dodano vrednost in posebno lepoto. Trenutno je to moj najljubši projekt, saj združuje ustvarjanje, podjetništvo in ohranjanje tako družinske dediščine kot tudi dediščino Idrije, od koder prihajam,« pripoveduje in dodaja, da večina njenih strank prihaja iz večjih Ameriških mest, nekaj jih je tudi iz Evrope, doseže pa jih preko spletne prodajalne Etsy, za katero se je tako specializirala, da organizira tudi svetovanja in predavanja za ostale ustvarjalce, ki želijo svoje izdelke spraviti v svet. In kaj jim priporoča?

»Vedno svetujem, naj ne razmišljajo preveč in se trudijo doseči perfekcije, ampak se čim prej podajo v spletno prodajo. Za začetek je Etsy odlična platforma, saj ne zahteva veliko začetnega vložka in sama pripelje milijone kupcev, ki si želijo kupovati ustvarjalne izdelke. Hkrati pa jih opozorim, da uspeh ne pride čez noč in je potrebnega veliko dela in učenja, da spoznamo vse, kar moramo vedeti, da te kupce dejansko pripeljemo v našo Etsy trgovino ter jih »prepričamo«, da se odločijo za nakup. Seveda jim svetujem tudi, da se pridružijo naši skupnosti Slovenski Etsy podjetniki, kjer najdejo ogromno informacij in se vedno najde kdo, ki je pripravljen in zna pomagati.«

Poleg Etsy-ja obstajajo še druge podobne platforme, ki se jih kreativni lahko poslužite za prodajo svojih izdelkov, na primer Amazon Handmade ali Ebay, pri čemer računajte, da ima vsaka svoje zakonitosti, različne stroške ter druge pluse in minuse, v vsakem primeru pa je po mnenju strokovnjakinje dobro imeti tudi lastno spletno prodajalno. Anitino lahko denimo najdete na All little rockstars, in se sami prepričate, da ima res ustvarjalne roke.