Prizidek k obstoječi gradnji je eden od načinov, s katerim želimo največkrat dobiti več razpoložljivega prostora. Prizidki so lahko različni: majhni in preprosti, veliki ali zelo kompleksni, odvisno od želja in potreb. Kljub vsemu pa načrtovanje in gradnjo prizidka prištevamo med večja gradbena dela, zato je treba razmisliti, kako se bo povezal z obstoječim objektom.

Primer prizidka, ki se odlično vklaplja v obstoječo arhitekturo, tokrat prihaja iz Avstrije. Prav zaradi želje po dodatni bivalni površini so se mladi lastniki odločili za razširitev bivalnih prostorov. Arhitekti iz biroja Coon Architektur so obstoječi hiši dodali prizidek, ki bo zelo praktičen in uporaben. Od jedilnice v matični hiši do dnevne sobe v novi stavbi zdaj vodita samo dve stopnici.

Samostojni prizidek, zasnovan kot čista lesena konstrukcija, je odmaknjen od glavne hiše. Z usklajenostjo različnih elementov, kot so barva fasade, orientacija stavbe in dve zunanji stopnici, ki vodita na vrt, se zdi novogradnja kot mlajša sestra glavne stavbe.

Prizidek dobi svoj pomen tudi zaradi valovitih vlaknocementnih plošč, ki povezujejo streho in stranske stene. Plošče obe stavbi ovijata s funkcionalno in estetsko rešitvijo. Zmanjšano število okenskih in vratnih odprtin daje prizidku precej zaprt značaj. Dnevna soba tako postane zavetno zatočišče.

  • Izdelek: Valovite plošče Vulcanit 6326
  • Arhitektura: Coon Architekten

Vsi strešni in fasadni vlaknocementni izdelki Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjeni oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov ter objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, strešne plošče Structa, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju ter k naravnemu in sodobnemu videzu stavb.


Še nekaj primerov uporabe valovitih plošč za stavbni ovoj::

Fotografije: Christian Schwager, Miran Kambič

Sponzorirana vsebina