Da bi preprečili, da vaš dom vedno izgleda neurejeno, ni potrebno vsakodnevno pospravljanje in čiščenje - osredotočite se raje na detajle.

Ko smo se pogovarjali s profesionalno stilistko Alenko Dirnbek, je le-ta kot prvo stvar, ki jo opazi, ko kot gostja (ali stilistka) vstopi v tuj dom, prav urejenost in pospravljenost. Ob tem smo se kar malo zdrznili – le kaj bi si Alenka mislila o naših domovih? S tem, ko več časa preživljamo doma, težje vzdržujemo vsakodnevno čistilno rutino in po kotičkih doma se že pozna nabiranje navlake.

Če se med tistimi, ki doma nimate vedno čistega in organiziranega, brez skrbi: urejen dom je le stvar nekaj preprostih trikov.

Recite ne odprtim omaram, policam in odlagalnim površinam

Če imate doma veliko odprtih odlagalnih površin – polic, regalov, vitrin, mizic in miz – bo najbolje, da jih zaprete ali pa močno zmanjšate število stvari, ki jih na njih hranite. Namesto vsakdanjih stvari te odprte površine namenite skrbno stiliranim, stalnim elementom – družinskim fotografijam, knjigam, vazam, dragocenim spominkom, umetniškim delom … Tako se boste izognili kopičenju raznovrstnih stvari na vidnem mestu in s tem zmanjšali občutek nereda.

Obrzdajte hygge ali boemski stil

Če vas navdušujejo odeje in blazine, če enostavno ne morate prenehati s pletenjem makramejev ali pa če iz trgovine vedno znova odidete z novo sobno rastlino, bo čas, da se organizirate. Obilica (enakih) stvari – četudi izbranih, lepih in kvalitetnih – lahko povzroči občutek nereda. Izberite tiste, ki so vam resnično ljube, drugim pa poiščite drug prostor (ali pa novi dom).

Očistite sedežno garnituro

Svetla sedežna garnitura je elegantna, a se hitro umaže. Zato jo redno čistite. Snemljive prevleke tekstilnih sedišč lahko operete kar v stroju (po navodilih proizvajalca!), usnjene kavče pa očistite kar s toplo milnico. Pri tem uporabite krpo iz mikrofibre, trdovratne madeže pa lahko odstranite tudi s čistilnimi ali osvežilnimi robčki. Da bi se izognili trdovratnim madežem, sedežno zavarujte z okrasnimi blazinami (le-te je lažje prati oziroma jim menjati prevleke), sedišče pa podložite z izbranim tekstilom.

Omejite dostop hišnim ljubljenčkom

Če imate hišne ljubljenčke, je potrebno tudi bolj redno skrbeti za čistočo – ti mali navihanci namreč iz svojih sprehodov v naš prostor zanesejo blato, bakterije in prah, njihova dlakasta sled pa ostaja na našem pohištvu, na tleh in celo v zraku. Dom, v katerih so hišni ljubljenčki, posesajte enkrat dnevno, omejite pa jim tudi dostop v določene prostore, denimo v spalnice.

Ustvarite poudarek

V prostorih, ki so opremljeni v eni barvi, hitreje opazimo nečistoče. Umazane stene, umazan kavč, nepospravljena kavna mizica … Če želite odvrniti pozornost od (občasnega) nereda, je najlažje, da pozornost obiskovalca odtegnete z zanimivo barvo, kontrastom ali poudarkom. To je lahko barvna stena, starodobna omara ali pa vzročast kavč.

Vedno čisti kuhinja in kopalnica

Posebno pozornost namenimo tema dvema prostoroma, ki jih je potrebno redneje čistiti. V kopalnici si omislite zaprt koš za perilo in številne organizatorje, ki bodo kopalniške pripomočke držali v šahu. Poseben prostor v kopalnici namenite kompletu za hitro čiščenje – v njem naj bo razpršilnik z mešanico vode in alkoholnega kisa (za vodni kamen), krpa iz mikrofibre (za sijaj) in ščetka za odpravljanje trdovratne umazanije iz fug. Nečistoče sproti odpravljajte – tako bo tedenska čistilna akcija kopalnice dosti učinkovitejša. Vlažne brisače, sploh, če kopalnica ni prezračevana, raje sušite drugje – iz njih se namreč širi vonj po vlažnem.

Kuhinja pa je seveda zgodba zase: potrebuje namreč naše stalno vzdrževanje higiene in reda. A če upoštevate vse naše zgornje nasvete, boste imeli s pospravljanjem preostalih kotičkov doma dosti manj dela kot sicer, in tako bo za kuhinjo ostalo več časa.

Fotografije: Pinterest