Lumar IG je v Dragomlju predstavilo vzorčno hišo Lumar Primus-R 150 iEDITION, ki je grajena po konceptu LUMAR ZERO EMISSION LIVING® in je skupek več kot desetletja razvojnih korakov, idej, konceptov in trdega dela. Dogodka so se, poleg poslovnih partnerjev, zaposlenih in medijev, udeležili tudi visoki gostje – g. Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ga. Lone Feifer, generalna sekretarka v Active House Alliance iz Bruslja in Lumarjevi ambasadorji, med drugim Jakov Fak, Mitja Petkovšek in Marko Potrč.

Podjetje, ki uspešno deluje že 26 let in na domačem ter tujem trgu slovi predvsem po razvoju in proizvodnji vrhunskih energetsko varčnih skoraj nič-energijskih objektov, je na dogodku prejelo prestižen certifikat Active House. “Koncept LUMAR ZERO EMISSION LIVING® resnično predstavlja trajnostni koncept gradnje, saj v sebi nosi jasno in prepoznavno DNK specifikacije Active House: energijo, okolje in udobje. Lumarjeva aktivna hiša v Dragomlju je lep primer, kako lahko zgradba ustvari zdravo in udobno življenje za svoje prebivalce z minimalnim odtisom in podnebnimi vplivi,” je ob podelitvi certifikata povedala ga. Lone Feifer, generalna sekretarka v Active House Allience iz Bruslja.

Specifikacija Active House sicer ocenjuje tako energijo, okolje in udobje, posebej pa poudarja kakovost notranjega zraka, dnevno svetlobo in vpliv na okolje. “V časih, ko v gospodarstvu tako vneto iščemo višjo dodano vrednost, osebno pa nas skrbi za svetlo prihodnost naših zanamcev, mora biti skrb za sobivanje z okoljem temelj vsakega poslovnega modela,” je v svojem govoru ob otvoritvi vzorčne hiše povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravko Počivalšek.

Aktivna hiša

Lumarjeva aktivna hiša v Dragomlju je zasnovana za bivanje z minimalnim odtisom in podnebnimi vplivi. Zgrajena je na racionalnem tlorisu z odprto zasnovanim bivalnim prostorom v pritličju, ki združuje kuhinjo z jedilnico in dnevnim prostorom, v nadstropju pa so funkcionalno zasnovani spalni prostori, ki na dani kvadraturi nudijo maksimalno bivalno ugodje. Hišo odlikujejo čiste linije, sodobnost in kompakten dizajn. “Hiši Primus smo ob vrhunski tehnologiji, funkcionalnosti in prilagodljivosti dodali dizajn, ki sledi visokim standardom sodobne odprte arhitekture,” je povedal direktor podjetja Lumar, Marko Lukić.

»S predstavljeno vzročno hišo v Dragomlju smo naredili še en večji korak v razvoju trajnostnih stavb in k uresničitvi naše filozofije ustvarjati stavbe z minimalnim vplivom na okolje, nizkimi stroški obratovanja in vzdrževanja ter najvišjo stopnjo bivalnega ugodja. Te rešitve predstavljamo kot standarde za vse naše bodoče hiše,« je zaključil direktor Lukić.

Nova vzorčna hiša Lumar bo na ogled 28. septembra, ko v podjetju pripravljajo dan odprtih vrat na katerem bodo v živo predstavili koncept gradnje LUMAR ZERO EMISSION LIVING® ter druge trajnostne elemente sodobne gradnje; hišo pa si boste lahko ogledali tudi v šesti oddaji prihodnje, osme sezone oddaje Ambienti.

Fotografije: Lumar

Več na: www.lumar.si