Naši zahodni sosedje že od nekdaj slovijo po naprednem oblikovanju, zato ni nič čudnega, da italijanski arhitekti in oblikovalci segajo v sam svetovni vrh. Nadvse navdihujoč arhitekturni projekt prihaja iz majhnega mesteca v bližini Padove in je delo priznanega beneškega arhitekturnega studia MIDE Architetti.

Dobrih trideset kilometrov zahodno od Benetk, v majhnem italijanskem mestecu Vigodarzere, stoji zanimiva sodobna stanovanjska hiša, katere obliko narekuje zemljišče. Prav oblika izbrane parcele je bila za arhitekte daleč največji izziv, saj gre za kar 30 metrov dolg pas zemlje, orientiran v smeri sever-jug. Pritlična hiša tako sledi obliki izbranega zemljišča, da pa ne bi z ravno streho preveč izstopala iz okolja, so jo arhitekt opremili s poševno streho.

Arhitekti so v sklopu projekta temeljito proučili konstrukcijska načela, z namenom, da bi opazovalca povezali s preprostimi in čistimi linijami. V ta namen so objekt oblikovali skozi skrite, strogo urejene ali poravnane elemente. Prav konstrukcija je bistveno pripomogla k podobi končnega projekta, preprostost pa se odraža tudi v razporeditvi prostorov. Z neverjetno preprostim tlorisnim načrtom so močno izboljšali uporabnost prostora. Zmanjšali so površino namenjeno hodnikom, hkrati pa povečali kvadraturo namenjeno bivalnim in najpomembnejšim prostorom v hiši.

Objekt odlikujejo velike zastekljene površine, ki poskrbijo za dobršno mero naravne svetlobe in ustvarijo prijeten dnevni prostor. Velike steklene odprtine omogočajo prehodnost med notranjim in zunanjim prostorom, s čimer pa interier postane povezan z obkrožajočim se zemljiščem. V smeri proti bazenu streha preseže omejeni tloris in se poveže z vodno gladino, s tem pa ustvari veliko pokrito teraso – vmesni prostor med bazenom in dnevnim prostorom.