V Košakih pri Mariboru živi mlada družina, ki je šla v nakup hiše skupaj s starši. Ker lastnico Urško Oman, v virtualnem svetu znano tudi kot Carico Sveta, zelo veseli opremljanje, dekoriranje in vse, kar diši po notranjem dizajnu, so si v zgornjem nadstropju hiše uredili zelo fotogenično stanovanje.

Na idejo, da bi hišo kupili skupaj z Urškinimi starši, so prišli nehote, ker so bili vsi hkrati v iskanju novega stanovanja. Pa se je njen oče pošalil in rekel: »Eh, bomo kar skupaj kupili, pa bo mir,« in tako zdaj sobivajo v sožitju, babi in dedi servis eno nadstropje nižje pa tudi precej odtehta, se strinjata Urška in njen mož Marino.

Da gre za dom nekoga z izjemnim občutkom za estetiko in veliko veselja za dekoriranje, se vidi že od daleč. A prvotno stanje prostorov je bilo vse prej kot idealno. Potrebno je bilo podirati stene, prestavljati vodovodno napeljavo in elektriko, veliko je bilo pleskanja, predelav pohištva in šele vsi ti koraki so pripeljali do rezultata, kot ga lahko občudujemo danes.

Pred prenovo

Kar se opreme tiče, lahko opazimo, da je Urški blizu eklektičen slog. Sama pojasnjuje, da se ne mara oklepati le enega sloga, temveč ji je v izziv kombinirati stvari, ki morda na prvi pogled ne spadajo skupaj. Pravi tudi, da ima rada nevtralno obarvane stene in večje kose, zato da potem lahko menja dodatke glede na letne čase.

Ideje išče po raznih tujih blogih, po navadi ameriških, pa na Instagramu in Pinterestu. »Drugače pa se mi zdi, da najdeš inspiracijo tudi, ko greš na sprehod z otroki. Gledaš različne stvari, mogoče barve, kako med sabo funkcionirajo tudi v naravi, pa jih potem vneseš. Meni se zdi, da je inspiracij vse polno, pa absolutno tudi vaša oddaja, tudi TV Ambienti so polni nekih idej,« pravi Urška in nas povabi na obhod po domu.

Iz hodnika se stopi v osrednji prostor, v katerem sta kuhinja in jedilnica. V njem se družina največ zadržuje in tudi zato so se odločili, da bodo tla, dokler se otroci okrog kuhinjskega otoka lovijo s poganjalci, kar iz vinila, ki je neobčutljiv za tovrstne obrabe.

V dnevni sobi je udoben kavč, dovolj velik, da se nanj lahko spravi vsa družinica. Tudi tukaj je veliko okrasja, s katerim Urška zelo rada eksperimentira. Z uporabo dekorativnih dodatkov se prostor namreč najhitreje spremeni. To pa se pri tej hiši pogosto dogaja, dodaja Marino.

Edina temna stena v stanovanju je črna stena za posteljnim vzglavjem. Na nasprotni steni pa je stena v slogu »naredi sam«, ki je na pogled kot grafična tapeta. V resnici jo je Urška pobarvala sama, in sicer kar s kuhinjsko gobico.

V otroški sobi opazimo romantično tapeto in baldahin nad pogradom. V tem malem raju se otroka počutita odlično. Predvsem pa ni nikoli dolgčas, saj mamica poskrbi, da se vedno kaj novega dogaja. Če ne drugega, se loti barvanja pohištva, na primer pograd in hišica za lutke sta pred kratkim doživela pastelno preobleko.

»V otroški sobi je veliko kosov serijske proizvodnje, ampak to midva vedno poskušava kakšen kos tudi predelati. Da ne izgleda tako generično, da je malo bolj posebno. Pa po navadi se izkaže, da so ravno ti kosi potem kosi, o katerih se pogovarjamo,« pripoveduje Urška in poudarja, da za lepo opremljeno stanovanje ni nujno zapraviti celega premoženja. Če ima človek voljo in talent, se da marsikaj tudi predelati tako, da je na koncu videti unikatno.

Urška in Marino prisegata na ustvarjalne rešitve. Tu in tam pa si kupita tudi kakšen malo dražji kos, s katerim začinita podobo prostora.

Slike stanovanja, njegovih posameznih kotičkov in dekoracij Urška redno objavlja tudi na Instagram profilu, sledite pa ji lahko še na FB in spletni strani www.caricasveta.si. Odziv, pravi, je odličen, sledilci jo sprašujejo za nasvete in vse bolj jasno postaja, da bi njene carske prenove lahko nekoč v prihodnosti postale bolj resen posel.

»Vidim, da je povpraševanje. In ja, v bistvu sem začela s temi mojimi carskimi prenovami, ki jih nudim brezplačno na mojem profilu, pa jih potem podelim z ostalimi sledilci, da mogoče tudi oni dobijo kako idejo. Do zdaj so super sprejete…« In nehote tlakujejo novo življenjsko pot. »Ja, upam da. Vsekakor so to sanje,« zaključuje simpatična Štajerka.

Fotografije: Urška Oman