Prhe v nivoju tal so zadnja leta vroči trend v kopalniški opremi. A ljubiteljem kopanja pač ne morejo ponuditi užitka namakanja. Zato so zanje tu v tla vgrajene kadi, ki poskrbijo za čisto novo dimenzijo prostora. Poglejmo nekaj njihovih prednosti in slabosti.

Kopalna kad v nivoju tal odpravlja tradicionalno zasnovo banje, ki stoji bodisi na nalogah ali lastni platformi, ter je namesto tega zlita s tlemi. Zgornji rob kadi je sicer lahko dvignjen nad pod, največkrat pa je vanj povsem utopljen, v samo kopalno kad pa lahko dostopate kar po stopnicah.

V tla vgrajene kopalne kadi imajo številne prednosti, vendar tudi nekaj slabosti. Preden se podate v nakup takšne kadi, se je z njimi dobro seznaniti.

PLUSI

Brezhibna kopalniška estetika

Eden od razlogov za naraščajočo popularnost v tla ugreznjenih kadi je ta, da ponujajo brezhibno kopalniško estetiko ter možnost za drugačno arhitekturno oblikovanje kopalnice. Ker kad ni dvignjena, fizično in vizualno ne omejuje prostora, kopalnica pa se tako spremeni v spa – oazo ugodja in sprostitve.

Ustvari občutek luksuza

V tla vgrajene kadi so kot mini notranji bazeni, oblikovno pestre in narejene iz najrazličnejših materialov. Ti lahko vsak na svoj način ustvarijo intriganten dizajn, ki v kopalnico prinese občutek razkošja.

Enostavno vstopanje v kad in izstopanje iz nje

Takšna kad ponuja veliko lažji vstop in izstop kot klasična, zato je dobra zbira za starejše ljudi ali tiste z omejeno mobilnostjo. Odvisno od prostora, ki je na voljo, se za vstop v kad lahko izdela postopoma padajoča klančina ali stopnice. Temu se lahko dodajo tudi različni oprimki ali ograje za večjo varnost in praktičnost.

MINUSI

Nevarnost padca in utopitve

Zelo pomembno je dobro načrtovati mesto vgradnje v tla utopljene kadi. Precej nevarno jo je namreč postaviti na najbolj »prometno« obremenjeno točko kopalnice, saj lahko predstavlja nevarnost za padce. Če je njen rob nad podom, se vanj lahko spotaknete, tveganje za poškodbe se poveča tudi ponoči. Pomembno je tudi, da kad po uporabi spraznite, v njej ne puščajte vode, zlasti če imate doma majhne otroke, ki še ne znajo plavati.

Manjša fleksibilnost pri premikanju kadi

V tla vgrajena kad je fiksni element, ki je največkrat obložen s keramiko ali narejen iz betona in podobnih materialov. Zato je takšna kad manj fleksibilna kot na primer prostostoječa. Prenova ali preureditev kopalnice postaneta ob takšni kadi večja projekta.  

Daljša in dražja vgradnja

Tudi sama vgradnja kadi v tla ni enostaven projekt, pač pa vzame več časa in denarja. Računati je treba na bolj kompleksno izdelavo inštalacij, poleg tega mora biti tudi sama talna plošča dovolj debela, da sploh omogoča vgradnjo kadi.  

Vendar če si res želite v tla utopljene kopalne kadi, naj vas našteti izzivi ne odvrnejo od odločitve zanjo. S pametnim načrtovanjem je minuse možno povsem izničiti, tako da vam na koncu ostanejo le užitki med namakanjem v nivoju tal.

Foto: Freeimages.com/crespil