Običajno je pasja uta kot nekakšen nebodigatreba na vrtu ali dvorišču. Pasjemu prijatelju bi sicer z veseljem privoščili kaj lepšega in boljšega, a roko na srce, standardne ute, dosegljivih cen, niso nič posebnega. Pač kup desk, zbitih skupaj v nekakšno škatlasto zatočišče, ali pa so iz cenene plastike. Pa vendar: če bi malce pobrskali po spletu, bi našli tudi proizvajalce, ki presenetijo s svojo ponudbo pasjih bivališč – modernih, kakovostnih, lepih na pogled, za vse pasme in vremenske razmere. Še korak dlje pa gredo lastniki, ki si lahko privoščijo unikatno pasjo hiško, narejeno po meri ali pa zavihajo rokave in se kar sami lotijo izdelave. No, saj to sploh niso več hiške, ampak v nekaterih primerih imenitne vile. Poglejte si:

Ni treba, da gre vedno za hiško. Kadar je pes sicer v stanovanju in le čez dan zunaj, je povsem dovolj tudi moderni nadstrešek, kjer lahko počiva. Če se slogovno in oblikovno ujema z nadstreškom za vaš avto, toliko bolje!

Ta nemška moderna pasja hiška spominja na modernistično arhitekturo. Je minimalistična, ravnih linij in iz trpežnih materialov, ki jih ni težko čistiti. Na sprednjem delu je deloma iz pleski stekla, ki omogoča dovolj svetlobe, z vseh ostalih strani pa je zaprta, da je žival zaščitena in ji ni treba biti stalno na preži.

Podeželska pasja hiška za kosmatince, ki imajo raje preprostejše življenje. Narejena je v skandinavskem slogu, prebarvana z vodoodporno barvo in s kritino iz bitumenske lepenke, ki ne prepušča dežja. To je hiška, narejena, da traja desetletja.

Nekateri psi so pravi nomadi in ne gre drugače, kot da jim priskrbite bivalno prikolico. Mobilni dom na kolesih je primernejši za manjše pasme, lahko je lesen ali aluminijast, zraven katerega sta vključeni še dve posodici za hrano in vodo.

Seveda nobena pasja hiška ne bo popolna, če zraven ne boste dodali še majhnega džakuzija ali vsaj bazenčka za osvežitev.

Vas štirinožni prijatelj bi se gotovo odlično počutil tudi v takšnem »sodu«, ki ga zgoraj lahko uporabljate za mini vrtiček, kot korito za rože ali preprosto nasadite samo travo.

Za piko na i pa pokukajte še, kje živi šest pasjih ljubljenčkov starlete Paris Hilton. Zanje je dala zgraditi pasjo vilo, vredno 325 tisoč ameriških dolarjev in je replika njenega lastnega doma. Hiša je dvonadstropna, ima ljubek balkon, v njej je šest miniaturnih postelj in celo lestenec. Opremljena je s pohištvom in materiali samih zvenečih imen.

Fotografije: Pinterest