Na jugozahodu Finske, v regiji Naantali, stoji lesena pritlična hiša, ki se zliva z okoliško naravo in skalnatim terenom. Ker jo zaznamujejo številni japonski elementi, ima temu primerno tudi ime - Honka Haiku.

Hiša Haiku je rezultat tesnega sodelovanja med večkrat nagrajenim arhitektom Markom Simsiö, notranjo oblikovalko Marujo Hautalo in krajinsko arhitektko Asako Hashimoto. Njihov glavni cilj je bil oblikovati objekt, ki bo čislal les, materiale z malo ali nič emisijami, izkoriščal sončno energijo in pametne tehnološke rešitve, hkrati pa nudil kar največ udobja z vključenim wellness kotičkom in pomirjujočim japonskim vrtom.

Les kot glavni gradnik se razgali tako v zunanjosti kot notranjosti hiše ter zagotavlja zdravo bivalno okolje, svež zrak brez odvečne vlage, daje občutek topline, v kombinaciji z drugimi naravnimi materiali (beton, kamen, steklo) pa deluje tudi zelo moderno.

Glavno odo lesu poje kuhinja z jedilnico, kjer se v odprtem prostoru razvrstijo svetel lesen strop, lesena miza z narebrenimi nogami, kuhinjski otok in linijska kuhinja, ki v temnejši barvi predstavlja imeniten kontrast svetlejšim betonskim tlem.

Rdeča lesena nit se vleče tudi skozi druge prostore doma, v kopalnico je umeščen kot talna obloga, medtem ko je samostoječa kad drzno postavljena na črne prodnike in obdana z »gozdom« notranjih rastlin.

Hiša Haiku je vsekakor hiša, kot jih bomo vse pogosteje gradili v prihodnost. Lesena, zdrava, tehnološko dovršena, ker je pritlična, pa tudi enostavna za vzdrževanje in primerna za vse generacije, še zlasti pa za jesen življenja.

Fotografije: Honkarakenne