Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa dolg hodnik, s katerega bi troje vrat vodilo v prav toliko (najpomembnejših) prostorov vsake hiše, kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo? Verjetno ne.

Življenjski slog se je spremenil in gre z roko v roki z željo po kar se da visoki kakovosti bivanja. Ta se danes opredeljuje kot kakovostno preživljanje prostega časa v domačem okolju, povezanost družinskih članov in povezanost z naravo. Na te potrebe učinkovito odgovarja sodobna zasnova hiš z odprtimi, svetlimi prostori.

Odpiranje navznoter – prednosti in pomisleki

Povezovanje bivalnega prostora, jedilnice in dnevne sobe (z dvovišinskim prostorom pa tudi sob v nadstropju) po eni strani daje občutek večje prostornosti, svetlosti in zračnosti, po drugi strani pa omogoča povezovanje družinskih članov med preživljanjem prostega časa. Naj bo kuhanje, druženje z gosti, delo za računalnikom ali otroška igra – vse lahko opravljamo simultano v istem prostoru in tako krepimo povezanost družine.

Lumar Vivus 144

Seveda ima takšno oblikovanje svoja pravila tako pri arhitekturni zasnovi, saj imajo veliki odprti prostori svoje statične omejitve, kot tudi pri opremljanju. Kljub povezanosti prostora moramo zagotoviti različne ambiente, vsakega s svojimi zahtevami po osvetlitvi, opremi, funkcionalnosti in prehodnosti, razmisliti o potovanju zvoka in vonjav, hkrati pa skozi celoten prostor ohranjati rdečo nit.

Odpiranje navzven – prednosti in pomisleki

Z vse večjimi okni in panoramskimi stenami smo vse bolj povezani z naravo, naši domovi pa prežeti z naravno svetlobo, kar ima dokazane pozitivne učinke tako na zdravje kot na počutje. Prav tako nas velika okna vabijo, da del svojega dneva preživimo na svežem zraku, medtem ko uživamo na pokriti terasi z letno kuhinjo. Naši zunanji kotički tako še povečajo uporabno površino našega doma.

Lumar Primus Individual EDITION

Hkrati pa se z velikimi zasteklitvami pojavljajo tudi vprašanja, kot so, ali bodo steklene površine zmanjšale zasebnost in varnost stanovalcev hiše, ali bo raba energije za ogrevanje zaradi njih večja, ali veliki razponi okenskih okvirov zagotavljajo stabilnost in trajnost. Vse to je razumljivo.

Energetska varčnost

Dejstvo je, da mora biti vsaka nova hiša energijsko varčna, natančneje, skoraj ničenergijska. V Sloveniji so pogoji za novogradnje opredeljeni v Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah, ki od marca 2023 postavlja še ostrejše zahteve kot prej. Predpisano je, koliko energije za delovanje vseh sistemov lahko porabi hiša in koliko od tega lahko porabi za ogrevanje oziroma kolikšne so lahko toplotne izgube hiše. Hiša mora biti zasnovana in izvedena tako, da izpolni te zahteve.

Seveda bi jih bilo lažje izpolniti z manjšimi okni, vendar to ne pomeni, da tega ni mogoče doseči tudi v hiši, ki je zasnovana zelo odprto in ima velike steklene površine. Hišo je zato treba le skrbneje načrtovati.

Kakovostna arhitekturna zasnova in izvedba sta ključnega pomena

Načrtovanje hiše je kompleksen proces, ki združuje več vidikov, rezultat pa mora biti energijsko varčna, varna in po željah stanovalcev nadvse udobna hiša. To pomeni, da projektant upošteva naravne danosti okolja, v katerem bo hiša stala. Arhitekturno hiše načrtuje tako, da pravilno umesti in senči steklene površine, s čimer naravne danosti izkorišča v prid energijske učinkovitosti. Izbere energijsko učinkovite materiale, ki zagotavljajo čim manjše toplotne izgube, in najsodobnejše hišne tehnike za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Nadgradnja so pametne tehnologije, ki stanovalcem zagotavljajo nenehen, preprost in udoben nadzor njihovega delovanja ter še povečajo energijsko učinkovitost. Vse skupaj z roko v roki z velikim udobjem odprtih, svetlih in zračnih prostorov.

Lumar Varius 206

Pri snovanju hiš pa se mora upoštevati še en pomemben vidik, in sicer stroškovni. Naloga arhitekta in izvajalca je, da zadostita zahtevam po energijski učinkovitosti in hkrati odgovorita na vse pomisleke in želje graditelja ter ostajata znotraj cenovno dopustne meje. Sodobna tehnologija gradnje in novi materiali omogočajo vse več odprtosti, imajo pa različne tehnologije in materiali različno ceno. Če arhitekt izhaja iz želje po odprtem prostoru, bo iskal tudi stroškovno najbolj optimalno kombinacijo tehnologij in materialov.

Da bo naša odprta hiša torej hkrati ekonomsko vzdržna, energetsko učinkovita in prijetna za bivanje, je potrebno skrbno načrtovanje, predvsem pa izbira izvajalca, ki ima izkušnje z gradnjo skoraj ničenergijskih, a odprtih in povezanih hiš.

Po navdih v že zgrajene objekte

Če imate dvome o tem, kakšno je bivanje v hiši z velikimi zasteklitvami ali povezanimi prostori, se je smiselno odpraviti na teren. Obiščite prijatelje ali sorodnike, ki so v zadnjem času gradili, in jih vprašajte po vgrajenih materialih in tehnologijah, obiščite dneve odprtih vrat proizvajalcev in se pogovorite z lastniki, ali – še bolje – naročite se na ogled vzorčne hiše Lumar Primus-R 150 EDITION v Dragomlju. Hiša, ki so jo v Lumarju postavili leta 2019, je različica ene njihovih najbolj priljubljenih montažnih hiš, hiše Primus. Že v kataloški različici ima atraktivno povezan dnevno-bivalni prostor, v različici EDITION pa se odpira še navzven z večjimi zasteklitvami, ložo v nadstropju in strešnimi okni.

Lumarjeva vzorčna hiša v Dragomlju.

Po vzorčni hiši se lahko sprehodite in se prepričate o kakovosti bivanja, dobite navdih za tlorisno razporeditev ali opremo prostora. Hkrati lahko postavite tudi vprašanja o vgrajenih materialih in sistemih gradnje Lumar, porabi energije in razrešite druge dileme, s katerimi se srečujete pred gradnjo.

Podjetje Lumar v zadnjih letih aktivno gradi katalog hiš, ki ponujajo odprto in povezano bivanje v sožitju z naravo. Katalog njihovih hiš si lahko ogledate na povezavi oziroma se skozi njih tudi virtualno sprehodite.

Več: Lumar

Fotografije: Lumar

Sponzorirana vsebina