Makrame, starodavna arabska spretnost vezenja vozlov, je eden izmed oblikovalskih trendov, ki je že pred časom našel pot tudi do naših domovanj. Zavozlanke so postale pravi hit pri oblikovanju interjerja, najdemo pa jih tako v obliki stenskih okrasij, uporabnega pohištva, prtov, pregradnih sten in dodatkov. Ustvarjalka Vesna Vogrin navdušuje s prekrasnimi stenskimi makrameji, ki jih najdemo pod imenom WinnDesign.

Makrame ni ’iznajdba’ današnjega časa, temveč gre za spretnosti, ki segajo daleč v 13. stoletje. V takratnem času so arabski tkalci pričeli razvijati novo umetniško obrt, ki se je nekaj stoletij kasneje prenesla tudi na staro celino. V Evropi so se makrameji zasidrali na oltarnih prtih, s to umetniško tehniko pa naj bi se na ladjah kratkočasili tudi mornarji na poti na drugo strani Atlantika. Z vstopom v dvajseto stoletje je vozljanje nekoliko zamrlo, v šestdesetih letih minulega stoletja pa so ga ponovno obudili hipiji.

V Sloveniji  lahko makrameje občudujemo tudi pod znamko WinnDesign, pod katero ustvarja Vesna. Kot človek tisočerih zanimanj jo je odneslo tudi v svet vozljanja. »Glede na mojo ustvarjalno pot, ki je temeljila na kvačkanju, tkanju, šivanju, me je posledično začel privlačiti tudi makrame, z njim sem se kar nekaj časa samo spogledovala, v sam stik pa sva prišla lansko leto. Sem tip človeka, ki ga ročna dela strašansko privlačijo in vsake nove tehnike, veščine se rada naučim,« razloži ustvarjalka, ki je nekaj znanja pridobila iz starih knjig, ki jih je dobila v dar, za več informacij pa je pobrskala po spletu. Ta je namreč postal pravo mravljišče ustvarjalcev, v pravi ustvarjalni mineštri pa je mogoče najti tudi odlične nasvete, iz katerih se posameznik marsičesa nauči.

Svoje makrameje je ljubkovalno poimenovala kar za talismane, takšne, ki v nas vzbudijo prav posebna občutja ali nam pomagajo, da za trenutek zavrtimo čas nazaj.  »Za moje pojme ima tudi makrame neko simbolično prispodobo, tako kot slika slikarja. V vas nekaj premakne, ali pa v vas zbudi, kakšen že davno pozabljen spomin,« pojasni ustvarjalka in nadaljuje: »Ker sem v svoj ustvarjalni repertoar dodala lovilce sanj, ki so bili sestavljeni iz makrameja in v katere so bili vpleteni kristali, perje, so le ti postali talismani. Talisman je pač vedno namenjen za neko določeno stvar, v mojem primeru so to lepe sanje.«

Pri ustvarjanju makramejev se zanaša na domišljijo in veliko mero kreativnosti, tako njene izdelke najdete v najmogočnejših oblikah in izvedbah. Pri izdelavi prisega na naravne materiale, v primeru posebnih želja pa se povsem prilagodi stranki. »Po navadi mi stranke dajo neke smernice, povedo želje, sama pa potem na podlagi vsega tega in svoje intuicije ustvarim izdelek,« pove. Če zaenkrat njena dela lahko občudujemo kot stenske mojstrovine, pa v prihodnosti načrtuje tudi ustvarjanje makrame zaves, prtov in drugih kreativnih oblik.

Čeprav v Sloveniji do takšnega razmaha makramejev kot v tujini še ni prišlo, pa je ljudi, ki z vozlankami polepšajo svoje domove, vedno več. »Recimo, če pogledamo nazaj v 80. leta, skoraj ni bilo stanovanja, v katerem ne bi visel makrame, kdo se ne spomni sovic, ki so bile strašansko popularne ali pa makramejev za rože. Potem so prišle neke druge zadeve in makrame je šel nekako v pozabo. Upam pa, da se bodo ljudje sčasoma bolj odprli in da bodo zopet v svoje prostore dodali kakšen makrame, ki res lepo dopolni in dekorira prostor,« razloži Vesna in za konec doda: »Makrame ni samo praholovilec, je lep dekorativni izdelek, ki se poda v vsak prostor.«

Foto: WinnDesign