Niti pri majhni dnevni sobi se vam ni treba odreči udobnemu sedenju in inovativnemu dizajnu. Namesto velikega kavča potrebujete le manjši dvosed, ki mu nekateri pravijo kar zofa za zaljubljene. In to z razlogom: kot nalašč je za dve zadnjici, ki se radi stiskata.

Dvosedi so širši od naslanjačev in oži od kavčev standardnih dimenzij, zato so idealen kos pohištva za manjše prostore, vogale in niše. Izdelovati so jih začeli v 17. stoletju, in sicer so bili prvotno namenjeni ženskam, da so na njih lahko sedele v velikih krinolinah. Danes so – kot že ime pove – namenjeni za sedenje dveh oseb ter so kljub svoji majhnosti lahko osrednja točka v prostoru, sploh, kadar so inovativne oblike, zanimivega oblazinjenja ali posebej izstopajoče barve.

Kot kažejo številke, se prodaja dvosedov iz leta v leto povečuje, kar gre pripisati temu, da omogočajo udobje tudi takrat, kadar zaradi prostorske stiske že mislimo, da se mu bo treba odreči. A z dvosedom zanesljivo ne, le pravega je treba kupiti.

Pri izbiri velja enako kot pri vseh sedežnih garniturah. Predhodno dobro izmerite prostor, ki je na voljo, ter tam, kjer gre na tesno, izberite dvosed brez rokonaslonov ali s takšnimi, ki jih je možno odstraniti. Razmislite tudi, kako bo dvosed proporcionalno videti v ambientu. Če si želite raztegljivega v počivalnik ali posteljo, naj bo okoli na voljo dovolj prostora.

Oblazinjenje je lahko narejeno na osnovi vzmetenja ali pene, pri čemer je izbira odvisna od tega, ali si želite čvrstejše in bolj podporno sedišče z minimalnim ugrezom ali večjo mehkobo. Seveda naj na dvosedu ne manjkajo niti blazine, ki popoldanski dremež naredijo še udobnejši, z njimi si lahko podpirate glavo ob gledanju filma ali jih kar tako uporabljate za naslanjanje.

Kaj pa barve? Zelo popularni so žametni dvosedi v koralnih barvah, denimo bogati rožnato-oranžni in medeni odtenki, tudi jantarjeva barva se lepo ujema z najrazličnejšo pohištveno opremo. Prihodnje leto pa bo na pohodu pastelno zelena barva in druge zemeljske barve, saj bo poudarek na vračanju k naravi.

Foto: Pinterest