Kar je na prvi pogled videti kot moderno obešalo za brisače, je v resnici veliko več kot to. Gre za infra rdeči grelni panel iz kaljenega stekla, ki s sončni podobno toploto opravlja vsaj tri naloge: je obešalo, grelnik za brisače, »radiator« za prostor in magnet za oči. S takšnimi paneli so že serijsko opremljene kopalnice 27 stanovanj novega energetsko samooskrbnega bloka v Radencih.

Zasebni investitor se je v Pomurju odločit postaviti stanovanjski blok, ki je nekaj posebnega. Na strehi ima namreč postavljeno sončno oziroma fotovoltaično elektrarno, z njo proizvedeno energijo pa stanovanja, velika od 40 do 85 kvadratnih metrov, uporabljajo tudi za okolju prijazno ogrevanje. Gre za IR tehnologijo ogrevanja, pri čemer je panele priskrbelo podjetje EKOSEN, ki je že desetletje poznano kot vodilno na tem področju v Sloveniji.

Omeniti velja, da so solastniki fotovoltaične elektrarne postali kupci stanovanj, in sicer v sorazmernem deležu glede na kvadraturo stanovanja. Med kupci je tudi Stanovanjski sklad Republike Slovenije, ki bo deset stanovanj kmalu z javnim razpisom ponudil za oddajo po stroškovni najemnini mladim družinam, družinam in drugim ciljnim skupinam prebivalstva.

Sodobno ogrevanje

Ker blok proizvaja lastno elektriko, je bilo logično, da so ogrevanje uredili na ta energent. »S svojim delovanjem IR-tehnologija ne povzroča škode v lokalnem in globalnem okolju, prav nasprotno. Je zdrava, ekološko usmerjena, poleg vsega pa je ogrevanje z IR-paneli izredno prijetno,« našteva prednosti IR ogrevanja direktor podjetja Ekosen Aleš Babič in dodaja, da paneli, ki so povsem neopazni, saj se običajno namestijo na strop, toploto enakomerno razporedijo poprostoru. 

Seveda so grelni paneli lahko po želji tudi okrasni objekt, v Ekosenu jih spremenijo v sliko, ogledalo, tablo.

Aleš Babič, direktor podjetja Ekosen, in IR grelni panel Sunlife MIRROR.

Prilagodljivost je glavni adut IR panelov

Sicer pa Babič posebej poudari tudi učinkovitost in prilagodljivost tovrstnega ogrevanja. Kar pomeni, da stanovanje, opremljeno z IR-paneli, lahko ogrevamo takrat, kadar nam ustreza, zadošča že pritisk na stikalo. Prav tako lahko za vsak prostor posebej določimo višino temperature v določenem delu dneva – to lahko storimo celo na daljavo s pomočjo aplikacije na pametnem telefonu.

Stanovalci bloka v Radencih bodo takrat, ko jih ne bo doma, nastavili nižjo temperaturo v stanovanju in na ta način varčevali z energijo. Ko bodo v stanovanju, pa bodo lahko vsakemu prostoru določili želeno temperaturo. To bodo še posebej cenile družine z majhnimi otroki, za katere je pomembno, da imajo med kopanjem otrok dobro segreto kopalnico. Ali pa starejši ljudje, ki večinoma vstajajo bolj zgodaj in bi radi imeli toplo stanovanje že v zgodnjih jutranjih urah. Vsem, ki večino dneva preživimo v službah, pa nenazadnje tudi ustreza, da se vrnemo v topel dom – naj bo to pozno popoldne, sredi noči ali zgodaj zjutraj.

IR paneli so običajno nameščeni na strop.

60 odstotkov cenejše

Ogrevanje z IR paneli nudi še kopico drugih prednosti v primerjavi z ostalimi načini ogrevanja, med njimi so prijaznost do narave, kar 60 odstotkov nižji stroški, sami paneli imajo dolgo tovarniško garancijo in življenjsko dobo, z njimi prav tako nimamo nobenega dela. Izognemo se denimo pripravi drv, kar je v primeru ogrevanja na les lahko zelo naporno, ni čiščenje peči in njene okolice, tudi dimnikarju lahko stisnemo roko v slovo, saj njegovih storitev pri IR panelih ne potrebujemo več. 

IR SUN Wifi regulator pomaga pri optimizaciji uporabe in prihrani energijo.

Enostavna menjava

Če želite tudi vi izkusiti vse naštete prednosti ogrevanja z IR paneli, kot jih bodo denimo stanovalci bloka v Radencih, lahko svoj obstoječi ogrevalni sistem zelo enostavno zamenjate. Vgradnja IR panelov ne zahteva  velikega posega v prostor, investicije pa se lahko lotite postopoma, tako da recimo danes z njimi opremite kopalnico, jutri dnevno sobo in tako naprej.

Za vse dodatne nasvete se obrnite na podjetje Ekosen, kjer vam bodo izkušeni strokovnjaki z veseljem priskočili na pomoč.

www.ekosen.si