Ob navdihujočih zgodbah ustvarjalcev je mogoče hitro potegniti vzporednice s superjunaki. Podnevi brez ogrinjala, ponoči rešujejo svet. Ustvarjalci so po drugi strani pogosto poklicno povezani z gospodarstvom ali naravotehničnimi poklici, v prostem času pa na plano privre njihova kreativna plat. V primeru Patricije Rahten v obliki okrasnih senčnikov in čudovitih akrilov.

Po poklicu diplomirana ekonomistka, po duši pa umetnica. Tako se v nekaj besedah opiše ustvarjalka, ki je umetnosti predana že zadnji dve desetletji. Vse skupaj se je začelo s fotografijo, ki ji je ljuba še danes. Rada ima podobe narave in ljudi, lovljenje navdihujočih se trenutkov.

»Umetnost mi pomaga pri sprostitvi in mi omogoča, da izrazim svoje občutke na drugačen način. Predvsem pa mi oblikuje drugačen način razmišljanja in opazovanja sveta okoli sebe,« pojasni globlje ozadje kreativnega izražanja Patricija.

Ustvarjalka, rojena v Murski Soboti, prekmurske ravnice in čaroben tok reke Mure še danes nosi v svojem srcu. Prav motivi iz rodnega Prekmurja pa pogosto navdihujejo njeno delo. Glavna inspiracija, ki poganja njeno kreativnost, je namreč narava. Ta v sebi nosi čarobno moč, ki zdravi in navdihuje, zato se ustvarjalka rada vrača k njej po inspiracijo.

»Čutim povezanost z naravo in njenimi cikli. Navdušuje me, kako se spomladi polja preoblečejo v zelene barve in dišijo po svežini ter zacvetijo polja oljne repice, ki se igrajo s soncem. Cvetoča repična polja so mi bila že od nekdaj všeč in v meni prebujala prav posebne občutke. Ta prizor najraje prenašam na platno,« razkrije navdihujoče.

Sočasno s fotografijo je rada ustvarjala tudi z različnimi materiali in tehnikami, v obdobju pandemije pa prvič resneje v roke prijela tudi akrilne barve. Svet barv jo je prevzel in v njej zanetil novo iskrico kreativnosti. Odkrivala je barve, mešala strukture, vse to pa prenesla na najrazličnejše medije:

»Na platnu grem rada po svoje. Pri delu največ uporabljam lopatke in gobice, šele nato sledijo čopiči in vsi drugi pripomočki. Barve mi omogočajo svobodo izražanja in mi dovoljujejo, da se prepustim lastni kreativnosti. To je nekaj, kar me osrečuje in mi daje občutek notranje svobode.«

Podobe s slikarskega platna se je sčasoma odločila prenesti tudi na senčila. Idejo je dobila med iskanjem svetila za dom, a ni našla ničesar, kar bi ustrezalo njenemu okusu. Tako se je odločila, da si senčnik izdela kar sama. Začela je raziskovati materiale in tehnike, prvega pa je izdelala kar iz recikliranega odpadnega kartona. V naslednji fazi se je lotila izdelave senčnikov iz blaga. Sprva za lastne potrebe, ko pa so njene lepe izdelke opazili še prijatelji in družinski člani, je spoznala, da obstaja precej širše zanimanje za tovrstne kreativne izdelke.

»Tako je nastala moja poslovna ideja – izdelovanje unikatnih senčnikov za svetila, z možnostjo naročila. Vsak senčnik za svetilo je ročno izdelan, z veliko natančnostjo in pozornostjo do detajlov. Takšen senčnik lahko popolnoma spremeni videz prostora, v katerem se nahaja. Ko iščem blago za senčnik, se prav izgubim med policami z blagom. Takrat otipam blago in premišljujem o tem, kako se bo njegova struktura obnesla pri izdelavi, kakšen bo končen izdelek in kje vse bo lahko stranka takšno svetilo kombinirala,« pove o procesu ustvarjanja, ki se že v samem začetku začne z mislijo na naročnika.

Seveda ji izzivov na poslovni poti ne manjka. Za začetek je morala najti zanesljivega dobavitelja s kakovostnim materialom, nekaj zapletov je bilo tudi pri pošiljanju po pošti. Na srečo je našla čudovit tim, ki ji pomaga pri pakiranju in odpošiljanju senčnikov. Sama pa se lahko bolj posveti izdelavi. Verjetno največji izziv pa ji še dandanes predstavlja debelo platno, ki ga je skorajda nemogoče zarobiti. Najsi bo še tako lepo.

Svoje izdelke je združila pod blagovno znamko, ki pridno raste, in čeprav se kreativka zaveda, da je ta proces vse prej kot kratkotrajen, trdno verjame, da lahko z vztrajnostjo in kreativnostjo doseže zadane cilje in pridobi prostor na trgu. Izzivov ji ne manjka, še naprej pa bi se rada posvetila izdelavi senčnikov najrazličnejših oblik (ti so trenutno na voljo v velikostih bobna 20, 30 in 40 cm).

»Vizija za prihodnost je, da bi izdelovala svoje vzorce blaga in tako krepila ustvarjalnost in edinstvenost. Verjamem, da je lahko senčnik več kot le funkcionalen predmet, lahko postane prava umetniška stvaritev, ki osvetljuje prostor in hkrati zadovoljuje estetske potrebe. Hkrati je lahko skladen z dekorjem prostora, v katerem se nahaja. Moj cilj je ustvariti senčnike, ki bodo navduševali in spremljali njihove imetnike skozi življenje,« sklene s trdno postavljeno poslovno vizijo.

Več >>> www.patricijarahten.com