Elegantni stenski makrameji v umirjenih zemeljskih odtenkih, živopisani prepleteni podstavki in čudovite personalizirane priponke za dude … Ustvarjalni izdelki, ki nastajajo pod znamko Moj makrame so prava paša za oči. Za to je zaslužna Maruša Rebernik, ki se je nad umetnostjo prepletanja vrvi navdušila v času, ko smo bolj ali manj obtičali med štirimi stenami doma.

Maruša, po poklicu poslovna sekretarka, je pred sedmimi meseci postala mamica. Materinstvo je poskrbelo, da je sicer navdušena avanturistka in popotnica, precej več časa preživela doma, poleg tega pa jo je v to, hočeš nočeš, prisilila tudi epidemija COVID-19. Spomladi 2020 je tako po naključju naletela na tehniko prepletanja vrvi imenovano makrame, ki jo je v hipu prevzela.

»Z makrame tehniko sem se prvič srečala lansko pomlad, ko smo bili zaradi situacije z epidemijo zelo veliko doma. Lansko leto sem tudi prvič postala mamica malemu fantku Lovru in trenutno uživam na porodniškem dopustu. Zaradi porodniškega dopusta v času epidemije sem se odločila, da prosti čas, ki ga imam na voljo, izkoristim zase in se lotim ustvarjanja makramejev. Na spletni strani Pinterest sem iskala starinsko DIY dekoracijo za popestritev doma, saj obožujem starinski stil in tako sem naletela na makrame. Bila sem tako navdušena, da sem se odločila, da ga izdelam kar sama,« pojasnjuje Maruša.

Vozlanja se je naučila s pomočjo videov na spletu, vse skupaj pa nadgradila z lastno inovativnostjo. »Vozlati sem se učila preko Youtube vodenih videov. Z veliko vztrajnosti in potrpežljivosti mi je uspelo usvojiti različne tehnike. Ko enkrat ugotoviš kako vozlati, postane vse zelo enostavno in tako lahko znanje samo še nadgrajuješ. Zelo pomembna je lastna kreativnost,« poudari.  

Pod znamko Moj makrame tako nastajajo čudoviti pisani makrameji, vse od visečih stanskih, pa do barvitih podstavkov. Kot pojasnjuje Maruša, so ji najljubše prav zemeljske barve, saj si želi, da bi vsak makrame v dom prinesel veliko harmonije, življenja, umirjenosti in poskrbel za notranji mir. Najraje ustvarja viseče stenske makrameje, saj dovoljujejo veliko mero ustvarjalnosti.

»Makrame je zame sprostitev in odmik od vseh vsakdanjih skrbi. Vsak moj izdelek je narejen z dušo, kreativnostjo in ljubeznijo. V vsakemu makrameju pustim delček sebe. Navdih za nove makrameje dobim na spletu, predvsem na Pinterestu, Youtubu in Instagramu, vendar na koncu izdelek ustvarim na svoj način. Zelo pomembna je lastna kreativnost, saj je le tako izdelek edinstven, predstavlja mene in moje delo. Osebno zelo rada spremljam izdelke drugih ustvarjalk. Nekatere so mi tudi v navdih,« pove kreativka po duši.

Prepletanje vrvi je v zadnjih letih zabeležilo velik porast tudi na sončni strani Alp. Ustvarjalk, ki se lotevajo izdelave makramejev, je vedno več, a kljub temu vsaka izmed njih uspe ustvariti edinstveno znamko in izdelke.

»Sama že od nekdaj občudujem ročna dela predvsem tista, ki so v sedanjem času malo pozabljena, a počasi prihajajo nazaj. Veseli me, da priljubljenost makrame tehnike v Sloveniji narašča. Tudi zanimanja za makrame izdelke je veliko, se mi pa zdi, da se iz dneva v dan še povečuje. Sama sem se vse naučila preko spleta in menim, da so ljudje še vedno premalo informirani o tem ročnem delu, zato bi bilo zelo dobrodošlo, da bi v Sloveniji obstajali tudi makrame tečaji, kjer bi se lahko ljudje željni znanja naučili tehnike prepletanja vrvi,« je prepričana Maruša.

Vse večjo priljubljenost izdelave makramejev pozdravlja, saj je prepričana, da je prostora in idej za vse dovolj: »V zadnjem času sem zasledila veliko novih ustvarjalk, ki prav tako ustvarjajo makrameje. Zelo me veseli, da je makrame tehnika v ponovnem razcvetu. Menim, da smo z malo volje in kreativnosti prav vsi uspešni ustvarjalci.«