Naš največji arhitekt, Jože Plečnik, se je rodil 23. januarja leta 1872, pred točno 150. leti. Njegov jubilej bo vso leto spremljala paleta dogodkov, ki jih ne smete zamuditi.

Čeprav je Jože Plečnik deloval tako na Dunaju, kot v Pragi, je eden njegovih največjih dosežkov gotovo preobrazba Ljubljane iz zaspanega mesteca znotraj habsburške monarhije v pravo prestolnico. S svojimi takrat velikopoteznimi rešitvami je ustvaril Ljubljano, kakršno jo poznamo danes – brezčasno umetniško delo, prilagojeno človeku.

Izbrana arhitektova dela v Ljubljani so bila lansko leto vpisana na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine kot izjemen primer urbanega oblikovanja po meri človeka. Arhitekt je v skladu z osebno, globoko humano vizijo preoblikoval mesto v dialogu z že obstoječimi konteksti, vnašal nove vsebine in postavil človeka v središče javnega prostora. V mestu je razvil orientacijo, nove urbane potenciale in omogočil raznoliko uporabo prostora.

Čaka nas bogata kulturna ponudba

Da bi podčrtali pomen Plečnika in njegovo delo preokvirili tudi v kontekstu današnjega časa, številne kulturne organizacije ponujajo raznolike dogodke in razstave, pa tudi vodstva po njegovem opusu. V nadaljevanju naštevamo dogodke, ki se jih lahko udeležite v prihodnjih mesecih, seznam pa bomo sproti dopolnjevali:

  • od 21. januarja: razstava Plečnik (in pika). Uvod v Plečnikovo leto 2022 predstavlja razstava, ki osvetljuje nastajanje izvirnega biografskega stripa ‘Plečnik (in pika)’ prekaljenega in nagrajenega striparskega tandema, ki ga sestavljata Blaž Vurnik in Zoran Smiljanić. “Strip o Plečniku govori drugače, kot smo sicer vajeni; Plečnik svojo zgodbo pripoveduje sam, prisotnost humorja in značilen pristop k oblikovanju lika pa je princip, ki je svoj samo stripu. Pri pripravi scenarija, v katerem se ves čas prepletajo citati iz Plečnikovih pisem z njegovimi arhitekturnimi podvigi, se je bilo potrebno zakopati v arhive, poiskati slikovne reference, predvsem pa zaobjeti Plečnika kot celoto: človeka, umetnika, dvomljivca, prijatelja, deloholika, navdušenca s smislom za humor … ” Razstavo si lahko do 8. maja ogledate v Plečnikovi hiši (8. februarja, 23. marca in 5. maja pod vodstvom avtorjev); oziroma kupite strip, ki je bil ravnokar izdan v prvem ponatisu.
  • na Plečnikov rojstni dan (23. 1.) bo v Plečnikovi hiši organiziran dan odprtih vrat, kjer vas bodo vodiči popeljali po njegovem domovanju, kustosinja Ana Porok pa bo postregla tudi z manj znanimi anekdotami iz arhitektovega življenja. Ker so zaradi izjemnega zanimanja vsi termini že zasedeni, lahko zanimivosti spremljate na FB strani in IG profilu; Plečnikovo hišo pa lahko obiščete tudi vse dni med torkom in nedeljo, od 10:00 – 18:00 (s predhodno najavo).
  • 24. januarja bo v Knjižnici Otona Župančiča v Ljubljani predavanje dr. Petra Krečiča z naslovom Ljubljana – tudi mediteransko mesto? Plečnikov poskus.
  • 25. januarja bo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje organizirana okrogla miza z naslovom Oblikovanje mesta po meri človeka – dela Jožeta Plečenika v Ljubljani. Pogovor, v katerem se bodo vabljeni gostje (Boštjan Vuga, Nika Grabar, Matjaž Uršič, Neža Čebron Lipovec in Matej Andraž Vogrinčič) dotaknili aktualnosti dela Jožeta Plečnika, boste lahko spremljali preko spleta.
  • 3. februarja bo otvoritev fotografske razstave ob Plečnikovem letu na Ljubljanskem gradu. Na njej bo prek fotografij, ki jih hranijo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije, Slovenskem etnografskem muzeju in Plečnikovi hiši, predstavljena Plečnikova Unescova dediščina v Ljubljani. Fotografije bodo predstavljale prostor pred Plečnikovim posegom, potek gradnje objektov in njihovo vlogo v urbanem prostoru.
  • 7. februarja se bo v MAO odprla razstava z naslovom Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka (kustosi: Špela Spanžel, Tomaž Štoka, dr. Bogo Zupančič), ki bo predstavila projekt, ki je privedel do vpisa Plečnikovih del na Unescov seznam svetovne dediščine. Na ogled bo do 8. maja.
  • 8. februarja lahko rezervirate termin za voden ogled Plečnikove hiše v okviru dneva odprtih vrat,
  • 2. marca bo na Žalah organiziran sprehod po Vrtu vseh svetih z Barbaro Vidmar – le s predhodno prijavo,
  • 4. maja bo v Mali galeriji Cankarjevega doma otvoritev razstave Kako je nastajala Plečnikova Ljubljana, ki bo predstavila arhitekturne metamorfoze mesta, tako Plečnikovo kot moderno Ljubljano,
  • 13. maja se bo v Plečnikovi hiši otvorila razstava z naslovom Arhitekturna dediščina v grafiki: Izvirna likovna produkcija umetnic in umetnikov mlajše generacije, kjer bo šest mladih umetnikov povabljenih k premisleku dediščine v kulturnem, zgodovinskem, okolijskem ali osebnem pomenu, to pa bo predstavljalo izhodišče za avtorska grafična dela,
  • 26. maja se bo v MAO otvoril 27. Bienale oblikovanja z naslovom Supervernakularno, oblikovanje za regenerativno prihodnost, ki raziskuje ambiciozno in vse bolj množično gibanje, ki se navdihuje v avtohtoni arhitekturi ter oblikovalskih tradicijah z vsega sveta. Med drugim bo prikazan tudi Plečnikov pristop ustvarjalnega vključevanja vernakularnih elementov v moderno oblikovanje,
  • 31. maja se v Plečnikovi hiši otvarja razstava Vidno-nevidno: sodoben poklon Plečnikovemu opusu, kjer bosta mednarodno uveljavljena avtorja Olaf Nicolai, svetovno znani nemški umetnik in profesor, ter Luca Lo Pinto, umetniški direktor muzeja MACRO iz Rima, v Plečnikovo hišo umestila manjše intervencije, dela pomembnih svetovnih umetnikov,
  • v okviru Plečnikovega leta bo MAO pripravljal vodene sprehode po središču Ljubljane – datumi še niso znani;
  • Interaktivno vodenje po Plečnikovih neuresničenih projektih, ki ga Mestna občina Ljubljana ponuja na aplikaciji Nexto Ljubljana, vam bo pokazalo, kakšna bi bila Ljubljana, če bi Plečnik uresničil vse svoje vizionarske projekte. Po poti, polni ugank, ki jo je pripravil Turizem Ljubljana, vas bo vodil sam Mojster. S pomočjo obogatene resničnosti in 3D posnetkov boste spoznali, kako si je zamislil Prešernov trg, Mesarski most, Magistrat in še kaj;
  • Doživetje Mojster Plečnik je posebno vodenje po sledeh Plečnikovih načrtov in vizij, tako po kopnem kot po reki. Del doživljajske sestavljanke so tudi posebne animacije, kot so učna ura v Plečnikovem kabinetu, pitje Mojstru priljubljene kave v intimnem atriju, štetje izvirnih kandelabrov, nova VR izkušnja težje dostopnih mojstrovin idr. Mojster Plečnik je pripravljen, da vas povabi v skrite in manj znane prostore, vam odpre vrata ekskluzivnih lokacij, sicer nedostopnih splošni javnosti, in vas v Plečnikovi hiši preseneti še s piknikom na vrtu. Vodstvo poteka vsak četrtek ob 13. uri, traja pa 5 ur.