Življenje je polno nepričakovanih sprememb, odločitev in preobratov. Tudi Matija Rebec, mlad fant, ki prihaja iz Pivke, je izbral povsem drugačno poklicno pot od predvidene. Drži, kri ni voda. Medtem ko pa se je njegov oče z lesom ukvarjal le ljubiteljsko, je Matija svojo poklicno pot posvetil mizarstvu in ustvaril lastno znamko Adrimales.

Matija, se je vpisal na srednjo šolo, da bi si pridobil naziv aranžerskega tehnika, a življenje je zanj imelo drugačne načrte. Povabilo ga je v delavnico, za žago in brusilko, tam, kjer je njegov oče ljubiteljsko oblikoval les. Ljubezen do lesa je v Matijevi družini prisotna že od nekdaj. Njegov oče, po poklicu mizar, je obdelovanje lesa spremenil v svoj hobi, Matija pa je v tem našel svoj poklic.

»Ker me je obdelovanje lesa najbolj veselilo in sem pri tem res užival, sem se odločil, da tudi poslovno uberem to pot,« pove mlad fant, ki prihaja iz okolice Pivke. Ustanovil je podjetje Adrimales, mizarstvo na terenu, ki se ukvarja z izdelavo kuhinj po naročilu in ostalih unikatnih izdelkov, tudi stopnic in igral za otroke.

Ker mizarstvo kot sama obrt v družini nikoli ni bila prisotna, se je pridobivanja znanja lotil kar sam. Nekaj znanja je »podedoval po očetu«, večji del pa je pridobil z vajo, delom in raziskovanjem lesa kot materiala. Še danes sta mu najbolj pri srcu les in macesen, saj ga navdušujejo njuni izraziti in močni kontrasti. Izdeluje tudi izdelke iz drugih vrst lesa, od smreke do hrasta. Njegovi izdelki so v večji meri izdelani po naročilu, tako med širokim naborom pohištvenih kosov najdete mize, stopnice, igrala, kavne mizice, v veliki meri pa tudi kuhinje po meri. Ena njegovih zadnjih je kombinacija srebrnega iverala in naoljenega masivnega orehovega lesa. »Najbližje mi je izdelovanje novega unikatnega pohištva, pri čemer se lahko prepustim domišljiji,« pove Matija.

Ker gre predvsem za izdelke po naročilu, mu izzivov ne zmanjka. Tako je spomladi opremil poročni dvorec v Kanalu ob Soči, lokalne karakteristike pa se odražajo tudi na mizah. Leseno info tablo je izdelal v podobi reke Soče, to mu je uspelo s kombinacijo epoksi smole in lokalnih kamenčkov. Zanimiv izziv mu je predstavljala tudi oprema gostinskega lokala, kjer je rustikalen slog združil z morskimi detajli in elementi.

»Največji izziv mi predstavljajo epoksi mize oziroma lesene mize v kombinaciji z epoksi smolo. Rezultat me vedno znova preseneti, saj ga ni mogoče vnaprej predvideti. Vedno je kaj novega, od izgleda, obdelave, do postopka dela,« zaključi mladi mizar.

Več → Adrimales, mizarstvo na terenu