Belilo (ali po domače, varikina ali arikina) bi moralo biti sestavni del vsakega domačega čistilnega arzenala, saj popolnoma odstrani plesen, bakterije in nekatere trdovratne madeže. Pa poglejmo vse možnosti za njegovo uporabo:

Vse vrste plesni so občutljive na belilo. Belilo v razpršilki zmešamo z vodo v razmerju 1:10, dobro poškropimo plesnivo površino in pustimo delovati. Na ometanih stenah pustimo, da se belilo posuši. Na ploščicah in drugih površinah po četrt ure speremo z vodo. 

Plesen se rada pojavi tudi v številnih gospodinjskih aparatih – od hladilnika pa do pralnega stroja. Ob večji čistilni akciji z razredčeno mešanico varikine in vode prebrišemo hladilnik, tesnilno gumo pralnega stroja, predalčke za prašek in mehčalec, nekajkrat letno pa prazen stroj operemo z malo varikine, da se prečistijo tudi vsi njegovi notranji deli, kjer se rade nabirajo plesni in bakterije.

https://nl.pinterest.com/pin/384917099399569330/

Belilo je zelo uporabno tudi za razkuževanje najbolj umazanih točk vašega doma – straniščne školjke (učinkovito odstranjuje tudi ostanke vodnega kamna), wc ščetke, koša za odpadke ipd. 

Za beljenje perila: belilo se uporablja smo na belem perilu iz naravnih materialov (bombaž, lan), ampak bo zagotovo odstranilo tudi najbolj trdovratne madeže. Priporoča se na primer za razkuževanje kuhinjskih krp. 

Čiščenje lončkov vaših notranjih rastlin z belilom bo pomagalo pri preprečevanju prenosa plesni s starih rastlin na nove. 

Čistilo, izdelano iz klorovih spojin, je sicer ob pretirani uporabi lahko škodljivo za naše zdravje, zato v nadaljevanju svetujemo, kako ga pravilno uporabljati:

  • pred uporabo belila si nadenemo gumijaste rokavice in s tem zaščitimo svojo kožo,
  • belila nikoli ne mešamo z drugimi čistili – alkoholom, amonijakom, kisom ali čistilom za steklo, saj lahko kemična reakcija med njimi povzroči nastanek plinov, ki so škodljivi za vaša dihala,
  • belilo vedno dobro razredčimo, a le z mrzlo vodo, saj z vročo vodo (nad 30°C) ustvari jedko spojino, ki lahko poškoduje občutljive površine ter draži vašo sluznico,
  • pri večji čistilni akciji odpremo okna in poskrbimo za dobro zračenje prostora,
  • razredčeno mešanico po koncu čiščenja zavržemo, saj v nekaj urah klor izhlapi, mešanica pa tako izgubi vso svojo učinkovitost.

Belilo lahko izdelate tudi doma, in sicer iz citronske kisline in vodikovega peroksida, ki velja za dosti varnejšo alternativo klorovim spojinam, ki so prisotna v industrijskih čistilih.