Edinstvene oblike otroških igral in raznolika barvna paleta – s tem bi lahko na kratko opisali sodobna igrišča, ki otrokom predstavljajo vznemirljivo in zanimivo učno okolje, v katerem razvijajo kreativnost, domišljijo in vizualno dojemanje sveta.

Učenje otrok skozi igro

Pojem kreativnost arhitektom in oblikovalcev ni tuj in prav je, da sodobno oblikovanje otroških igrišč temelji na izvirnosti in neobičajnosti. Geometrijske oblike in barve otrokom pomagajo pri osvajanju osnovnih pojmov s področja motorike in znanja. Razpoloženje otrok je v pisanih okoljih bolj energično in produktivno. Najzabavnejši in najboljši način učenja otrok je vsekakor učenje skozi igro.

Skozi igro se pri otrocih namreč razvijajo kognitivne sposobnosti in delovne navade. Pri tem se spodbuja otroška domišljija, razvija logično mišljenje in vizualno dojemanje sveta. Razne oblike, kot so krogi, trikotniki in kvadrati so zelo dobrodošli.

Ohranjanje aktivnosti in zdravja otrok

Razvoj in pomen sodobnih otroških igralnih površin, lociranih v parkih ali ob izobraževalnih ustanovah, je v zadnjih letih zelo napredoval. Široka paleta dejavnosti na igriščih je pomembna za ohranjanje aktivnosti otrok, kar izboljšuje motorične sposobnosti in zmanjšuje težave s prekomerno težo.

Vprašanje je, kako najmlajše spodbuditi in pridobiti njihovo pozornost? Otroci so nagnjeni k radovednosti, zato mora izgled in arhitektura igralnih površin vizualno pritegniti. Tobogani, plezalne mreže, žoge, unikatne gugalnice, ravnotežne konstrukcije, raznovrstne barve, oblike in tekalne površine – vse to zajemajo sodobna igrišča, ki si prizadevajo za čim večje zadovoljstvo in razvoj otrok.

Monotono okolje je otrokom dolgočasno

Ni priporočljivo, da so otroška igrišča hladna in monotona, saj se lastnosti ambienta velikokrat prenašajo na osebnost in počutje tistega, ki se v njem igra. Monotono okolje je otrokom dolgočasno in nezanimivo. Tudi že preprosta in ne kompleksna sodobna arhitektura, ki sledi filozofiji sodobnih igrišč in le nekoliko odstopa od klasike je dobrodošla in ustrezna.

Druga skrajnost: čisto preprosto igralo, vstopi otroška domišljija

Dober primer nekoliko monotonega igrala je leseno otroško igralo na prostem. Privlačna kotna konstrukcija s poševno streho, omogoča prečudovite poglede iz notranjosti igralne hiše, kjer otroci v času igranja in branja literature razvijajo in spodbujajo njihovo domišljijo.

Igralo je zasnovano preprosto – ima tri zunanje stene zaprte in eno odprto, s katero se ohranja povezava z eksterierjem.  Meja med notranjim in zunanjim je tako zabrisana. Čudovito majhno hiško lahko brez težav umestite na domače travnike, vrtove ali počitniške vikende. Gre za primer oblikovanja, ki sledi načelom sodobne estetike in spodbuja igro na prostem. V času elektronskih tablic, mobilnih telefonov in računalnikov je tovrstno igralo za najmlajše prava osvežitev.

Ustrezna varnost

Na igralih in igrišču mora biti priskrbljeno za ustrezno varnost otrok. Igrala morajo biti zaščitena z ustrezno varnostno ograjo, plezalne površine ne smejo biti previsoke, z ustreznimi talnimi oblogami mora biti poskrbljeno, da otroku pri igranju ne spodrsne, poleg tega pa se pri samem oblikovanju izogibamo umeščanju ostrih robov.

Nepozabna izkušnja odraščanja

Prizadevati si je potrebno, da se otrokom pri načrtovanju igral oziroma igrišč ponudi čim bolj prijetno in nepozabno izkušnjo odraščanja ter sklepanja novih prijateljstev. Sodobna igrišča so odličen primer arhitekture, ki se prilagaja njegovim uporabnikom. To so v tem primeru mali otroci, ki se v okolju oblik in barv počutijo dobrodošlo in lagodno.

Z novimi dizajni in igralnimi izzivi se pri njih vzbuja občutek radovednosti. Pravilna in zdrava vzgoja otrok vključuje preživljanje prostega časa v naravi na svežem zraku, zaradi katerega bodo otroci postali bolj zdravi, dobrovoljni in veseli.