Na prekrasnem dalmatinskem otoku Vis, v istoimenskem mestu, najdemo zanimivo hišico, umeščeno na strm teren. Hiša Rogač se nahaja na strmem pobočju nad mestom in zaradi svoje lege nudi prekrasne razglede na staro mestno jedro ter morsko obalo. Dviga se iz objema stoletnega rožičevega nasada v nebo, kot kamniti monolit, ki je tu že od nekdaj.

Strm teren, kamnita zemlja in nasad stoletnih dreves. Takšno je bilo izhodišče arhitekturnega biroja Studio Archaos, ki je dobilo nalogo ustvariti počitniško zatočišče na dokaj nehvaležnem terenu, z veliko prednostjo – razgledom. Prav dvignjena lega omogoča prekrasne poglede na staro jedo Visa, pristanišče, vse tja do morskega horizonta. Monolitna arhetipska struktura je izdelana iz grobo klesanega kamna in se dviguje nad bujno sredozemsko vegetacijo iz strmega pobočja. Oblika objekta se zgleduje po bližnjem stolpu, premišljeno zasnovane odprtine na fasadi pa stopnjujejo različne poglede in usmerjajo zasebnost. Igriva oblika manjših okenskih odprtin nudi občutek jamskega zavetja, večje zasteklitve pa nadaljevanje dobijo s terasami ali balkoni ter delujejo kot okvirji spektakularnih panoramskih pogledov.

Odprtine kot okvirji za čudovite razglede

Pri gradnji hiše so arhitekti uporabili avtentični lokalni kamen, ki je v sinergiji z brušenimi betonskimi bloki in površinami konzolnih teras, balkonov, mostov, lože, tudi strehe. Posamezne konzolne površine segajo iz kamnite konstrukcije kot odrezani mostovi. Prav betonski most na zadnji strani pa objekt povezuje z asfaltirano cesto, s čimer so arhitekti ugodili zahtevam gradbenih predpisov in lokacije same. Na južni fasadi, ki gleda proti strmini, so ustvarili le dve odprtini, eno za glavni vhod in drugo za stranski vhod. Z izbranimi materiali so se želeli arhitekti pokloniti lokalni stavbarski dediščini, v ta namen so arhaični kamen združili z betonom ter hišo navezali na zgodovinski del mesta.

Drugačen princip razporeditve prostorov

Glavni vhod v objekt je urejen v drugem nadstropju, ki ga v večji meri zaseda glavna spalnica s sosednjo kopalnico. Spalnica se odpira na strešno teraso, ki je z vseh strani zaščitena z dvignjenimi zidovi in ponuja veličasten pogled na Vis in okoliške otoke. Po konzolnem stopnišču se spustimo v prvo nadstropje, kjer se nahajata še dve spalnici s kopalnicama in manjši balkon. Po stopnišču se spustimo v pritličje, kjer je urejen skupen prostor s kuhinjo, pod stopniščem so arhitekti uredili servisne prostore. Iz dnevnega prostora je odprt dostop do konzolne terase, ki v poletnih mesecih bivalni prostor podaljša na prosto. V kleti se nahaja vinska klet, ki se odpira proti senčni letni kuhinji pod konzolo terase. Tu so arhitekti uredili tudi velik zunanji bazen, ki ga goste krošnje rožiča skrivajo pred radovednimi pogledi.

Fotografije: Bosnic+Dorotic