Pod visoko ježo, na robu ravnice, je zrasla nova hiša, ki očara s svojim podeželskim izgledom.

Dolga veranda, ki se vije vzdolž glavne fasade hiše in se odpira na ravnico, je osnovni oblikovalski poudarek te hiše. Enokapnica, ki pokriva to dvoetažno hišo, previsi preko verande in se opira na leseno stebrišče. Pred verando so posajene trajnice, na verandi pa pomlad pričakujeta dva bela gugalnika.

Podeželski videz se nadaljuje tudi na fasadi objekta, ki je izvedena v kombinaciji belega ometa in sivo barvane lesene obloge. Ob hiši stoji še pomožni objekt – vrtna lopa z veliko letno kuhinjo, ki oblikovno sledi arhitekturnemu izrazu hiše. Veliko zidano kurišče je oblečeno v kamnito oblogo, kamnita pa je tudi škarpa, ki utrjuje visoko ježo.

Okna s križi in klasična polkna nadstandardne višine

Za piko na i pa na tej podeželski hiši poskrbi stavbno pohištvo. Lesena okna s križi so opremljena s sivimi polkni z Z-vzorcem, ki se lično ponovi tudi na po meri izdelanih stranskih vratih objekta. O stavbnem pohištvu smo se pogovarjali s predstavniki podjetja M SORA, ki je poskrbelo za vso po meri izdelano stavbno pohištvo obeh objektov.

“Višine dvokrilnih in enokrilnih balkonskih vrat dosegajo skoraj 2,8 metra,” povedo v priznanem slovenskem proizvajalcu lesenega stavbnega pohištva, za katere nobena tehnična posebnost ne pomeni prepreke pri izvedbi. “V podjetju M SORA prepoznavamo želje in jih na drugi strani združujemo s tehničnimi zahtevami in smernicami, ki jih narekuje stroka. Velik poudarek namenjamo sodelovanju z arhitekti in projektanti, za katere naša tehnična ekipa nudi strokovno podporo in projektiranje stavbnega pohištva.” S skrbnim načrtovanjem so poskrbeli, da stavbno pohištvo kljub svoji velikosti in teži ustreza vsem nacionalnim in evropskim standardom ter omejitvam okovja in stekla.

Čeprav je proces nakupa oken proces precej kompleksnejši od tega, kar si stranke sprva predstavljajo, pa je bil tukaj naročnik zelo dobro pripravljen. “Barva polken je bila skrbno izbrana s strani naročnika po NCS barvni lestvici,” povedo v M SORI, kjer so siva polkna kombinirali s črnim okovjem. Poskrbeli pa so tudi za inovativno rešitev ob oknih, ki ohranja klasični izgled hiše, a zagotavlja maksimalno bivanjsko ugodje. “Elektro-rolo komarniki so uspešno skriti za lesenimi oblogami, tako da ne kvarijo izgleda oken,” nam razkrijejo.

Da pa so okna dosegla želena pričakovanja in zasijala v vsej svoji dovršenosti, pa je prispevala tudi kakovostno izvedena montaža. “Montažo načrtujemo že v fazi izbire in naročila stavbnega pohištva in njihovih dodatkov v sodelovanju s predhodnimi izvajalci gradnje, tlakov, suhomontažnih del in fasade, saj je od uskaljenosti izvedbe omenjenih del odvisen končni izgled tako zunanjosti kot notranjosti objekta.”

V podjetju M SORA do oblikovanja vsakega kosa stavbnega pohištva pristopajo celostno. “To izvajamo z željo po zagotavljanju najkakovostnejšega lesenega stavbnega pohištva, ki ga ponujamo našim strankam in arhitektom in jim pri tem želimo s čim manj stresa, s strokovnim znanjem, zaupanjem in podporo ustvariti varen ter udoben dom. Z M Soro stranka ne dobi samo oken ampak so okna le del celostnega paketa od zasnove do končne izvedbe.”

Pogovor zaključijo še s povabilom k poslušanjem novega podkasta Hiša, v katerem gostijo goste s področja zasnove, gradnje in opreme doma, ki so lahko graditeljem v veliko pomoč pri odločitvah pred in med gradnjo.

Več: M SORA

Fotografije: M SORA