Kuhinja ne potrebuje veličine, da je lepa. Tudi v mini različici in z nekaj pametnimi oblikovnimi rešitvami je lahko zelo praktična in stilsko dovršena.

Morda hrepenite po veliki kuhinji z otokom in veliko jedilno mizo v bližini, a resničnost je čisto drugačna – za kuhinjo imate na voljo le malo prostora. Nič ne de! Obstaja veliko pametnih načinov, kako mini prostor narediti prostoren, ga izkoristiti do zadnjega centimetra in organizirati tako, da ima kuhinja vse, kar imajo velike.

Ob eni steni

mini kuhinja

Tovrstne kuhinje so pogoste v garsonjerah. Kuhinja je postavljena zgolj ob eni steni, zato ji običajno manjka delovna površina. To lahko rešite z jedilno mizo, ki jo po uporabite namesto pulta ali z ožjo zložljivo konzolo, ki jo namestite tako, da jo dvignete le ob potrebi. Takšna kuhinja je lahko tudi povsem skrita in ni treba, da je poudarek v prostoru. Z vrati v slogu harmonike ali s paneli jo lahko povsem zaprete, kadar ni v uporabi.

Galerijska

mini kuhinja

V majhnih urbanih stanovanjih je pogosta tako imenovana galerijska kuhinja, ki deluje podobno kot hodnik, postavljena je namreč ob dve vzporedni steni. V takšni kuhinji hitro dobite vtis, kot da ste v nekakšni jami, votlini. Če vam to zbuja neprijeten, utesnjen občutek, odstranite zgornje omarice in jih nadomestite s policami. Svetlobo in zračnost pa lahko povečate tudi z odstranitvijo enega dela zidu, s čimer ustvarite nekakšen portal ali odprti kot, ki kuhinjo poveže z bivalnim delom stanovanja.

G postavitev

Mini kuhinjo v U postavitvi lahko povečate z dodatno prečno delovno površino. Tako dobite nekakšno polotočno kuhinjo v obliki črke G. Ob tak pult lahko namestite barske stole in ga s tem spemenite v kotiček za posedanje, pitje jutranje kave … izkoristite pa tudi za dodatni shranjevalni prostor.

L oblika

mini kuhinja

L kuhinja stoji ob dveh pravokotnih stenah, medtem ko ostali prostor pušča odprt. Prazno steno lahko uporabite za lebdeče police ali zložljivo mizo, ki jo enostavno pospravite, kadar je ne potrebujete.

Pospravite navlako

Odprte police v kuhinji skrbijo za zračen, prostoren občutek. Na njih shranjujte le najnujnejše in naj se ne upogibajo pod težo najrazličnejši predmetov, na katerih se nabira prah.

Očistite tudi delovni pult. Če je preveč stvari na delovni površini, je majhna kuhinja videti še bolj tesna in našarjena, kot je v resnici. Pospravite nože, začimbe, lončke, rezalne deske … osvobodite delovni pult!

Poenostavite 

mini kuhinja

Preprostost je v majhni kuhinji glavno vodilo. Bele stene, svetli odbojni materiali in minimalistični dizajn so glavni prijatelji majhnih prostorov. Razmislite o belih omaricah z veliko stekla, belega kamna ali kompozitnih plošč, nerjavečem jeklu in belih keramičnih ploščicah.

Tudi v majhni kuhinji je lahko otok

mini kuhinja

Kuhinjski otok v ožji različici je lahko pomembam dodatek majhne kuhinje. Ponuja dodatne prostore za shranjevanje in uporabno delovno površino za pripravo hrane.

Razmišljajte vertikalno

mini kuhinja

Če se le da vgradite takšne kuhinjske omarice, ki segajo do stropa. Dizajn naj bo čim bolj minimalističen, ravnih linij, brez ročajev, saj to deluje v manjšem prostoru bolj elegantno in nenatrpano.

Prednosti majhnosti

V majhni kuhinji se ni treba počutiti utesnjeno, ampak nanjo glejte kot na prednost. Majhen prostor omogoča, da imate vse pri roki in da ne izgubljate dragocene energije s hojo iz ene strani na drugo, saj se večinoma obračate le v krogu. Tako vas zadrževanje v sami kuhinji ne utrudi, noge vas manj bolijo in tudi čiščenje takšnega prostora je lažje.

Fotografije: Pinterest