Zmanjšati naš okoljski vpliv, uravnotežiti delo in prosti čas, imeti hišo vedno pospravljeno in izboljšati naše splošno počutje. Na kratko, biti bolj srečni. Predstavljamo 'lagom'.

“Lepo je biti zunaj, a najbolje je doma,” pravi stari švedski pregovor. In temu občutku domačega udobja Skandinavci pravijo lagom. Prevod je težaven, najlažje bi samostalnik opisali kot “niti preveč niti premalo” ali pa kot “srednja pot”. A lagom ni le beseda, je esenca švedskega vsakodnevnega življenja, piše Lola A. Åkerström v knjigi Lagom: švedska skrivnost dobrega življenja (ki še čaka na slovenski prevod). V knjigi na široko opisuje filozofijo, ki temelji na ravnotežju in zmernosti kot dveh ključnih postavkah sreče.

Dom – kot tisti prostor, kjer se najraje zadržujejo Švedi – naj bi bil prav tako opremljen po ključu zmernosti in ravnotežja. A to ne pomeni, da moramo drastično spremeniti svoj način bivanja, ne: “Potrebno je le ustvariti kotičke reda in sreče,” pojasni Åkerströmova.

Nevtralne barve

lagom

Lagom dom je zasnovan v nevtralnih barvah. A to ne pomeni, da se morate odreči najljubši rdeči odeji, nasprotno – na nevtralnem ozadju bo še bolj zasijala. Filozofija nas celo spodbuja, da v dom vnesemo več barv in oblik, še posebej v obliki hišnega tekstila – z blazinami, odejami, prti in prtički.

Lagom od nas zahteva, da doma ne vidimo kot zaključeno delo, temveč da ga poenostavimo do te mere, da zasije kot nepopisan list. To bo sprostilo našo ustvarjalnost pri sezonskem dekoriranju,” piše Åkerströmova. Poudarjena stena je tako odličen primer te filozofije: stena drugačne barve ali oblepljena s tapeto naj bo ena sama, kajti cela soba bi bila preveč.

Red

lagom

Cilj filozofije je ustvariti kvaliteten prostor, ki nas osrečuje, ki nas pomiri že ob vhodu. Zato je potrebno sprva poiskati vizualno ravnotežje v postavitvi pohištva, s katerim dosežemo harmonijo in se izognemo neredu. Nato se znebimo vseh kosov, ki v prostor vnašajo kaos. Švedi so zahvaljujoč tej sproščeni filozofiji tako dobri pri opremi doma, in njihovi domovi kar izžarevajo odprtost, red in čistočo. 

Osebni prostori

lagom

Da bi dom hkrati predstavljal udobje, je nujno, da ga napolnemo s prijetnimi objekti. Avtorica nam tako priporoča, da na vidno mesto postavimo osebne predmete z močnim čustvenim nabojem. Govorimo torej o stvareh, ki nas osrečijo, pa naj bo to majhen in poceni spomenik, ki ste ga prinesli s potovanja, ali pa vintage kos pohištva, ki vam ga je podarila babica.

Kvalitetno pohištvo

lagom

Lagom nas poziva, naj investiramo v predmete, ki nam bodo služili dolgo, ki so “oblikovani, da bodo dobro služili večim generacijam, ne da bi izgubili na svoji lepoti in naravni eleganci,” piše Åkerströmova. Tako se pred vsakim nakupom za dom vprašajmo: ali je kos če je praktičen, ali je preprost in ali je lahek za uporabo; hkrati pa mora biti izdelan iz kvalitetnih materialov in biti estetsko zadovoljiv.

Minimalizem

lagom

Minimalizem je lagom. Vztrajajte pri tem, da bo vaš dom preprost in sledite reku ‘manj je več’. Tako boste lažje izbrali predmete s preprostimi linijami in se odločali za objekte, ki so asketski v svoji naravi, a oblikovno prefinjeni. Najbolje se je odločati za brezčasni slog in se ne izgubljati v večno spreminjajočih se trendih. 

Sledimo torej besedam Josefa Franka, švedsko-avstrijskega arhitekta in oblikovalca: “Nič slabega ni v mešanju starega in novega, barv in grafičnih vzorcev. Objekti, ki so vam všeč, se bodo na sproščen način povezali v celoto.” 

Trajnostnost

lagom

Trajnostnost je temelj te švedske filozofije. Da bi ustvarili popoln dom, nas lagom vodi k ustvarjanju logičnih, cenovno ugodnih in trajnostnih rešitev. “Filozofijo ‘srednje poti’ pa je potrebno uporabiti ne le pri ustvarjanju ambientov, pač pa tudi tako, da pri tem nihče ni oškodovan,” pove Åkerströmova. Zato izberite znamke, ki pri oblikovanju uporabljajo trajnosten, organski in human pristop. Posegajte po naravnih materialih in se izogibajte plastiki.

A tu se princip trajnostnosti ne konča – potrebno je biti zavesten o recikliranju in varčevanju z energijo. Tudi če so vaše potrebe pokrite z življenjem v stanovanju, se ne selite v večjo hišo: “Naše hrepenenje po določenem življenjskem slogu, ki ga ne moremo finančno podpirati, ustvarja prevelike pritiske,” pove avtorica. In lagom je pravo nasprotje stresa …

Prav tako se odrecite nepotrebnim nakupom in preden pohištvo ali gospodinjske aparate vržete v smeti, razmislite, če jih je resnično potrebno v celoti zamenjati ali je možno njihovo popravilo.

Svetloba in narava

lagom

Filozofija lagom nas poziva k uživanju v naravi. Zato v svoj dom vnesite lončnice in šopke cvetja, saj “čistijo zrak in prispevajo k boljšemu splošnemu počutju,” pove Åkerströmova.

Prav tako se potrudite, da bo vaš dom dovolj naravno osvetljen: kjer pa to ni možno, poskrbite za kvalitetno in primerno umetno osvetlitev. Svetloba namreč prispeva k našemu zdravju, pa tudi k občutku sreče.

Tri praktične koristi doma po filozofiji lagom:
  1. Če boste dobro zastavili svoj dom, se bodo novi nakupi zdeli manj privlačni in na dolgi rok boste prihranili denar.
  2. Manj stvari pomeni več reda: pospravljanje in iskanje izgubljenih stvari bo naenkrat lažje. Urejeno okolje bo tudi prispevalo k vaši umirjenosti in povečalo vašo kreativnost.
  3. Minimalizem v domu poskrbi, da se vaš um bolj osredotoči na izkušnje kot na materialne dobrine: za mnoge pa to pomeni močan občutek svobode, ki je ne more kupiti noben denar.

Fotografije: Pinterest