Poleti, ko več časa preživimo z na stežaj odprtimi balkonskimi vrati in okni, v naše stanovanje lažje vstopa mrčes: muhe, molji, mušice in mravlje. Kako se jih znebiti?

Izbrali smo nekaj preverjenih receptov:

Kuhinjski molji

Kuhinjski molji so ena najtrdovratnejših nadlog. Ker so nočne živali, jih marsikdaj sploh ne opazimo, dokler ni že prepozno. Zadržujejo se v shrambah in v odprta živila ležejo jajčeca – do sto na enega molja! Iz njih se izležejo bele ličinke, dolge približno en centimeter, ki se lačne odpravijo po hrano – najbolj jim dišijo različni oreščki ter naši prigrizki, med iskanjem hrane pa pregriznejo celo plastično vrečko. Ko opazimo prve molje ali njihove ličinke, je že prepozno za hitro rešitev: potrebna bo temeljita čistilna akcija.

Najprej bo potrebno počistiti shrambo in zavreči vse odprte zaloge hrane (ja, tudi tiste, za katere se zdi, da jih molji še niso odkrili), saj so v njih morda že izležena jajčeca. Potem bo potrebno omarice skrbno prebrisati – posebno pozornost moramo posvetiti luknjam, režam in razpokam, kjer se včasih zapredejo ličinke. Sprva omarico prebrišite z milnico, nato pa še z razkužilom. 

Nato na vratca omarice nalepite posebno lepilno folijo, ki jo lahko dobite v vseh bolje založenih trgovinah – le-ta bo s svojim vonjem privabila samce, ki se bodo na lepilo ujeli, s tem pa se bo prekinil razmnoževalni cikel. Lepilno folijo na vratcih omarice obdržite nekaj tednov.

Da bi ohranili neoporečnost vaših živil tudi v prihodnje, odprte produkte raje shranjujte v steklenih ali plastičnih posodah.

Navadni molji

Molje velikokrat najdemo tudi v garderobnih omarah, kjer ležejo jajčeca, ličinke pa se prehranjujejo z bombažem in volno v vaših oblačilih. Ko opazite luknje na vaših majicah, oziroma v omari opazite molje, bo potrebno globinsko čiščenje.

Najprej iz omare odstranite vsa oblačila, posteljnino in brisače, jih operite na najvišji temperaturi in zlikajte. Tako boste ubili vsa jajčeca. Nato prebrišite omaro in krpo po opravljenem delu odvržite v smeti. 

Molji se najraje zadžujejo v vlažnih in temnih prostorih, zato poskrbite, da bo vaša spalnica dobro prezračena in podnevi obilno osvetljena. Vlažnih in že nošenih oblačil ne pospravljajte nazaj v omaro, saj se molji najraje zaredijo v njih. Kot preventivo v omaro postavite nekaj vrečk sušene sivke, ki bo s svojim vonjem odgnala nezaželene žuželke.

Sadne in vinske mušice

Mušice se v vaši kuhinji hitro množijo in napadejo prav vsak kos hrane, ki ga pustite na mizi ali na pultu. Vanje ležejo jajčeca in poskrbijo, da je v vaši kuhinji vsak dan več mrčesa. Kako se jih znebiti?

Najprej je potrebno poskrbeti za higieno kuhinje in jedilnice: vso hrano skrijemo v hladilnik ali v omaro, kuhinjo sproti pospravljamo in redno odnašamo smeti. 

Nato mušicam nastavimo past: čeprav obstajajo lepljive folije in drugi kemični pripravki, pa je še najbolj enostaven (in efektiven) kar jabolčni kis. V kozarec nalijemo nekaj tega (mušicam omamno dišečega) kisa, vanj nakapljamo nekaj kapljic detergenta in kozarec zapremo s folijo oziroma s pločevinastim zamaškom. Nato v pokrov naredimo nekaj lukenj. Pustimo v najbolj težavnih delih kuhinje (ob košu za smeti ali na kuhinjskem pultu). Mušice bodo poskusile priti do kisa, detergent pa jim bo tako obtežil krila, da iz kozarca ne modo mogle več vzleteti.

Muhe

Muhe so še posebej nevarne, saj na svojem z dlačicami obraslem telesu nosijo številne bakterije in parazite, ki se nanje nalepijo med obiskom gnojišč in gnijoče hrane. Muha se tudi zelo hitro razmnožuje, zato je pomembno, da njihov pojav čimprej preprečimo.

Muhe se najraje razmnožujejo v vlažnih okoljih, privablja pa jih tudi vonj po gnilobi. Zato je nujno, da vzdržujemo čistočo: odstranjujemo ovelo cvetje, sobnih rastlin ne zalivamo preveč, v prostorih ne puščamo kozarcev ali plastenk z vodo, redno pospravljamo kuhinjo in odnašamo smeti.

Muhe, ki so že v vašem domu, polovite s pastjo, podobno tisti za vinske mušice. Prazni plastenki vode odrežite zgornji del. Spodnjega napolnite z vodo, ki ste ji dodali malo jabolčnega soka, nato pa v vanjo vmešajte še žlico detergenta. Zgornji del plastenke obrnite na glavo in ga kot lijak vstavite v spodnjega. V nekaj dneh se bodo v njem utopile vse muhe.

Muham vstop v hišo preprečite na različne načine: z dišavami (klinčki, sivko, baziliko) ali pa s prozorno vrečko, napolnjeno z vodo, ki jo obesite pred okno. Mušje oko bo vrečko zaznalo kot pajkovo mrežo in muha se ji bo ognila v velikem loku.

Mravlje

Nadležne so lahko tudi mravlje, ki v naše domove vstopajo na dva načina: bodisi preko skozi stene bodisi preko oken in vrat. Če vstopajo preko odprtin, se jih boste najlažje znebili tako, da njihovo pot dobro očistite: mravlje namreč za seboj puščajo kemično sled, ki celemu tropu iskalcev hrane sporoča lokacijo gostije. Če boste odstranili njihovo sled, ne bodo več našle poti v vašo kuhinjo. Prebrišite kuhinjo, ne pozabite pa niti na vstopno točko: obrišite okna tudi od zunaj, očistite okenske police, balkon in teraso.

Če mravlje v stanovanje vstopajo skozi stene, je težava malo večja: večina uporabnikov se strinja, da je v tem primeru najbolje nastavite past za mravlje, ki jo lahko zmešate sami iz enakega dela sladkorja in sode bikarbone. Mravlje bo pritegnil vonj sladkorja, skupaj z njim pa bodo v svoje gnezdo (ki se bržkone nahaja nekje v zidovih vaše hiše) znosile tudi sodo bikarbono. Soda je zanje smrtna, v nekaj dneh pa bo poginilo celotno gnezdo. Luknje nato zadelajte.

Fotografije: Pinterest