Pohištvo iz nekdanjih časov je lahko plemenit in dragocen element, ki polepša še tako moderen dom. Obiskali smo hišo vitalnega in zabavnega poznavalca ter zbiratelja starih kosov pohištva.

Nedaleč od Gradiškega jezera, blizu Lukovice, si je uspešen poslovnež Maks Verderber ustvaril svoj dom. Sprva skromen vikend je razširil na posestvo, ki danes meri pol hektarja. Očarljiva naravna krajina sprva prevlada nad hišo podeželskega tipa; dokler obiskovalec ne vstopi v notranjost in zagleda čudovite starinske kose pohištva, ki hišo povezujejo v očarljivo celoto.

Hiša pred prenovo

Staro pohištvo izžareva pozitivno energijo njegovih avtorjev

Gospod Verderber se je celo življenje rad ukvarjal z dizajnom, arhitekturo in umetninami. V Angliji, kjer je živel skoraj pet desetletij, se je navadil na klasično pohištvo in z njim opremil tudi svojo slovensko hišo, v kateri že nekaj let živi z ženo in sinom. Kot pravi, so pohištvo ljudje včasih izdelovali ročno in z veliko ljubeznijo, zato je bivanje v takšnem prostoru še prijetnejše, saj vsa vložena pozitivna energija izžareva nazaj v prostor.

Različni detajli iz bogatega življenja lastnika po svoje pripomorejo k odličnemu vzdušju vsakega prostora. Tako recimo v delovni sobi, kjer kraljujeta masivna miza in fotelj, na steni visita potrdilo o opravljenem pilotskem izpitu, pilotski izkaznici ter poročna slika njegovih staršev. V drugi sobi vzdušje dopolnijo zanimiva ogledala ter makete ladij, ki lastnika spominjajo na dneve jadranja iz mlajših dni. Na hodniku ogledala s polkni optično povečajo prostor. 

Spalnica je bila pred mnogimi leti izdelana za premožno aristokratinjo. Spalnične omare z valovitimi deli so izdelane iz hrastovih korenin; posteljo pa harmonično zaključujejo kovinski detajli. Stene spalnice krasi slika njegove mame, ki je ustvarjala še v svojih devetdesetih letih. 

Intriganten vrt, poln presenečenj

Kot hiša je tudi okolica polna različnih presežkov. Lastnik je namreč po lastnih zamislih tu ustvaril zeleni raj, ki ga povezujejo štirje vodni motivi in tri ognjišča ter različne terase za posedanje in druženje. Za pokrito jedilnico z zidanim žarom, ki ga je lastnik zasnoval sam, stoji še odprta veranda, povezana z domačim spa kotičkom, masažnim bazenom, turško kopeljo in prostorom za počitek.

Fotografije: Maks Verderber