Beton še zdaleč ni le gradbeni material. V zadnjem času postaja vse bolj priljubljen med oblikovalci, ki sta jim ljubi tako surovost materiala kot brezčasna eleganca. Vidni beton je mogoče opaziti v številnih sodobno opremljenih domovanjih, po zaslugi umetnika Luke Marolta pa je mesto našel tudi v sodobnih dodatkih za dom.

Sveže nastala znamka Made by Luksi je produkt domišljije in neštetih ur dela Luke Marolta, ki je sicer zaposlen kot upravitelj z merilnimi stroji, po izobrazbi pa strojni tehnik, ki obiskuje izredni študij strojništva v Celju. Oče štiriletni hčerki v prostem času svojo kreativno žilico rad izrazi z betonom, ki ga preobrazi v najzanimivejše oblike. »Sem oseba, ki občuduje surov, nedodelan in industrijski izgled betona, še posebej v kombinaciji z železom in lesom. Zame je to prava poezija. Priznam, na beton nikdar nisem gledal kot na nekaj, s čimer bi se lahko ukvarjal. Kot na material, iz katerega bi izdeloval izdelke. Odkar pomnim, sem v sebi občutil potrebo po ustvarjanju, po tem, da prelijem svojo vizijo, misli in čustva v izdelek. Zaradi tega sem nenehno iskal, kaj vse bi lahko počel. Preizkusil sem že vse mogoče, predelal v svoji glavi nešteto možnosti, lani decembra pa so se moje misli ustavile prav na betonu. Vedel sem, čutil sem, da je to to, čeprav se še nikdar nisem soočil z njim, kaj šele, da bi izdeloval kaj iz njega,« odkrito prizna Luka, ki je zavihal rokave in z januarjem na ogled že postavil prve izdelke – podstavke za kozarce.

V samem začetku je izdelal manjše kalupe za vlivanje, saj ni želel pri izpopolnjevanju mešanice za beton, porabiti preveč materiala. Kot vsakemu, tudi njemu sprva ni šlo gladko in številni poskusi so romali v smeti. »Najprej sem izdelal kos iz umetne mase, ga oblikoval, vlil okoli njega silikon in tako dobil model za vlivanje. Sledilo je izpopolnjevanje mešanice za beton. Obrnil sem internet na glavo, bral seminarske naloge in kot nor prebiral knjige o betonu ter gradnji. Ko sem bil z mešanico za beton končno zadovoljen, sem pričel z vlivanjem prvih kosov. Vse te sem nato analiziral glede na njihovo obnašanje ob sušenju, trdoto in vzdržljivostjo,« o svojih začetkih pove oblikovalec. Za konec je potreboval še dober vodoodporen premaz, ki še dodatno utrdi površino samega izdelka.

Celoten postopek izdelave izdelka pa se seveda prične pri ideji, nato pa nadaljuje v skiciranje in določevanje mer. Ob posebej zapletenih izdelkih je potrebna za boljšo predstavo tudi izdelava 3D modela. Sledi izris in računanje za izdelavo kalupa, ki je bistvenega pomena, saj se lahko vsaka napaka odrazi na končnem izdelku. Ko je kalup izdelan, je potrebno zamešati beton in dodatke, pomemben del njegovih izdelkov pa so tudi vidne ojačitve. »Preračunati je potrebno tudi le te, saj morajo biti lepo zvarjene in enakomerno razmaknjene zaradi same estetike. Usesti se morajo naravnost na sredino. Nato sledi postopek vlivanja betona, potem pa nestrpno čakanje, da se le ta strdi. Dokler ne razstaviš kosa, ne veš ali je vse ok, ampak do sedaj je vedno bilo. Postopek se seveda spreminja glede na izdelek, vsak teden vidim tudi kaj novega, nek nov dodatek, nek nov način vlivanja, tukaj ni konca. V vseh teh mesecih se je marsikaj nadgradilo in ne dvomim, da bo tudi v prihodnosti tako,« pojasni Luka, ki največji potencial samega materiala vidi prav v tem, kar se je lotil početi. Prepričan je, da se bo v prihodnjih letih trg z betonskimi izdelki še bolj razvil, saj postaja material iz dneva v dan bolj priljubljen tudi za izdelavo dekorativnih izdelkov: »Želim ljudem še bolj približati svoje delo in se s pomočjo naročnikov razviti v nekaj več.«

Med njegovimi izdelki lahko občudujemo ure, vaze, stojala za knjige, cvetlične lonce, podstavke za pripravo filtrirane kave, klubske mizice… Domišljija enostavno nima meja. Ideje za ustvarjanje se utrnejo povsem spontano, včasih ob igri s hčerko, spet druge ob sukanju po kuhinji, tretje ob sprehodu v naravi. »Nekatere tudi po kakšnem kozarčku vina,« prizna z nasmeškom in nadaljuje: »Vedno imam v glavi neko grobo idejo o tem, kaj bi izdelal, in ker sem po naravi perfekcionist, dokler nisem povsem zadovoljen z idejo, se je niti ne bom lotil realizirat. Ideje tudi ne smeš siliti, bolj naravna je pot, lepši je kos. Če želiš nekaj narediti na silo, se to občuti v izdelku samem. Prav zato je potrebno včasih globoko zadihati in se prepustiti toku. Obožujem izzive, zato so mi izdelki po naročilu še posebej ljubi. Bolj kot je zapleteno, bolj zadovoljen sem,« pove z navdušenjem. Prav zato se ne bi bal niti kombiniranja betona z epoksi smolo, lesom ali železom. V mislih za prihodnost ima tudi izdelke večjih dimenzij, a lepo počasi. »Čas za takšne stvari še pride,« pojasni.

Če si še pred desetletji ne bi predstavljali dekorativnih izdelkov iz betona, pa dandanes to postaja vse bolj priljubljen trend, ki ga sodoben interier naravnost obožuje. »Ljudem so moji izdelki zanimivi, saj le redki pomislijo na dekorativne izdelke iz betona, ko pa jih vidijo, so jim všeč. To bi jim rad še bolj približal, saj je prav beton lahko gradnik za nekatere najbolj nore dekorativne izdelke. V Sloveniji je trg s tovrstnimi izdelki še zelo majhen, zanimanje pa čedalje večje,« poudari Luka, čigar stranke prihajajo z najrazličnejših poklicnih sfer in okolij. Skupen jim je čut za estetiko in eleganco, ki se odražata v izdelkih Made by Luksi. Vsak kos je unikat, saj se beton pri vsakem kosu drugače izrazi. Prav zaradi številnih nepravilnosti pa so izdelki iz betona še toliko bolj posebni.

Oblikovanje: Made by Luksi