Akademska izobrazba Jerneju Maliju omogoča, da spretno slalomira med najrazličnejšimi materiali in se skozi njih izraža. Eden izmed tistih, s katerimi pogosto rokuje, je les. Pod znamko Atelje Mali tako nastajajo elegantne obline in forme, uporabni ter estetsko dovršeni izdelki za dom in gospodinjstvo.

»Materiali so me privlačili že od nekdaj. Moj oče je bil kipar in restavrator, s slednjim se ukvarjam tudi sam. Z lesom sem se do pred desetletja le površno spoznal, zato sem se odločil, da mu posvetim nekaj več časa in ga prednostno raziščem. V kiparskem poklicu je težko preživeti, zato sem se osredotočil na ohranjanje kulturne dediščine. Tekom restavratorskega dela sem obnovil kopico starih lesenih kosov, z novim lesom pa sem imel priložnost delati le bolj poredko. Pred 12 leti, ko sem tako začenjal na novo oblikovati lesene izdelke je bila to vrsta poslovne priložnosti, pa tudi moj velik gušt,« pojasnjuje Jernej, ki je pred dobrim desetletjem na slovenskem tržišču opazil velik manko po lesenih izdelkih za dom.

Poleg ribniške suhe robe in izdelkov posameznik lesostrugarjev ni bilo opaziti lesenih izdelkov, sploh pa ne takšnih z visoko umetniško vrednostjo. Tako se je odločil, da s pridobljenim akademskim znanjem ustvari lične lesene izdelke za dom in gospodinjstvo, ki jih je na pobudo sestre predstavil na družabnih omrežjih, s tem pa je vzbudil veliko pozornosti.

Dober glas o njegovih izdelkih se širi še danes, v tem času pa je izdelal že nemalo protokolarnih daril in sodeloval s številnimi zvenečimi slovenskimi restavracijami, vinarji.

Inspiracija spodbudi njegovo ustvarjanje

Inspiracije mu ob umetniško navdahnjenem delu ne manjka. Na začetke njegovega rokovanja s keramiko in lesom pa je vplivala tradicionalna japonska obrtniška kultura, o mojstrstvu katere se je imel možnost prepričati na lastne oči.

»V Kjotu je mogoče občudovati vrsto tradicionalnih obrti, ki nikogar ne pustijo ravnodušnega. Sam nisem bil nobena izjema. Pri nas je namreč po eni strani prisotna močna degradacija tradicionalnih znanj. Vsak, ki zna odrezati kosa, še ne izdeluje unikatnih umetniških izdelkov,« je kritičen Jernej, ki pri svojem delu rad kombinira tehnike različnih obrti, kar zahteva svoj čas, izdelava pa je posledično kompleksnejša.

Pri tem opozori, da v Sloveniji znanje starih mojstrov rokovanja z lesom izumira, saj se ne prenaša na mlade, ki za to ne kažejo pretirano zanimanja. Prav zato spodbuja ustvarjanje z lesom, saj se dobro zaveda, kako meditativno je lahko obenem pa predstavlja dobro priložnost za vsakega posameznika, da nekaj naredi z rokami.

»Peskovnik oblik s katerimi lahko pri lesu operiraš je neskončen. Rad se igram v tem peskovniku, povsem neobremenjeno. Kadar dobim inspiracijo ustvarjam,« pojasni sogovornik.

Estetika vse pomembnejša tudi na področju gospodinjskih pripomočkov

Med izdelki Ateljeja Mali tako lahko občudujemo vrsto dodatkov za dom in gospodinjstvo. Odlikujejo jih naravni materiali, od lesa do gline in kamna. Prava te tri komponente Jerneja najpogosteje navdihujejo pri ustvarjanju, bodisi posamično, bodisi v uravnoteženi igri kombinatorike. Lesena deska se tako lepo dopolnjuje z unikatnim keramičnim krožnikom in kamnitim podstavkom.

»Pomembno je, da so izdelki estetski in uporabni. Opažam, da je dandanes pogosto prisotno povpraševanje po edinstvenih izdelkih za kuhinjo in dom, saj je pri pripravi obrokov vse bolj pomembno tudi stiliranje hrane. Izdelki, pri katerih je moč občutiti ročno delo so tako le še bolj iskani, pri tem pa pridejo do izraza nepravilne oblike in nepopolnosti. Prav slednje naredijo izdelke popolne,« pojasnjuje akademski kipar, ki je v začetku težil bolj k strogim geometričnim oblikam, danes pa njegovi izdelki poustvarjajo duh »wabi sabi«. Kljub preprostosti materialov pa je prav patina unikatnosti tista, zaradi katere je izdelki Ateljeja Mali nemogoče spregledati. 

Prisega na okolju prijazne prakse

Prva v obdobju visokega konzumerizma je zato veselje opažati, da je umetnost ročnega dela vse bolj cenjena. Poleg tega se Jernej pri ustvarjanju izdelkov drži tudi drugih trajnostnih praks.

»Vsi izdelki so izdelani ročno ob pomoči strojev, pa vendar je roka tista, ki ima vodi orodje samo. Moja delavnica se nahaja v Šentvidu, kjer imam v bližini kar nekaj pravih tišlarjev. Ti mi prihranijo posebno lepe kose lesa, ki jih lahko uporabim za izdelavo manjših predmetov. Želja po zero waste je pri mojem delu zelo prisotna,« razloži Jernej, ki izdelke za konec obdela še s čebeljim voskom ter jih tako primerno zaščiti in pripravi na uporabo.

Več → Atelje Mali