Je vaše stanovanje po velikosti bolj podobno piskrčku Mojce Pokrajculje? Potem ni nič nenavadnega, da vam zmanjkuje prostora na vseh vogalih in da niti postelje nimate kam postaviti. A kot je Mojca Pokrajculja našla dodatne zmogljivosti za kopico živali, tudi vi lahko manjkajoče kvadrate poiščete s preureditvijo. Denimo, da ležišče umestite kar v dnevno sobo in si tako ustvarite spalnico in dnevni prostor v enem.

Posteljo postavite tako, da ne bo moteča, in da bo primerno povezana z ostalim dnevnim pohištvom. Misliti pa morete tudi na potrebno intimo:

Naj bo center

Seveda bo vaša prva misel ta, kako in kam bi posteljo skrili, da v dnevni sobi ne bo vsem na očeh in da se vam vsako jutro ne bo treba ukvarjati s tem, ali je dovolj natančno postlana, da jo lahko vidijo tudi obiski. Povsem nepotrebno! Postelja naj bo v dnevni sobi kot kapitalni kos pohištva. Tudi v hotelskih sobah ne skrivajo postelj, pač pa jim namenijo vlogo v centru ter zato raje žrtvujejo knjižne omare in podobno shranjevalno pohištvo. Nekateri oblikovalci celo menijo, da je največja napaka, ki jo lahko naredite, ta, da majhne prostore napolnite z majhnim pohištvom. S tem sobo v resnici samo vizualno pomanjšate.

Ločena s pregrado

Zavesa, predelni knjižni rekal in španske stene so vedno dobra rešitev, če bi posteljo radi nekoliko skrili in si tako zagotovili več intime. Atraktivni regali tako vsaj navidezno ločijo bivalni del od spalnega, nudijo shranjevalne površine, ki jih v majhnih stanovanjih nikoli ni preveč, hkrati pa so še vedno toliko odprti, da omogočajo pretok svetlobe na obe strani.

Monokromatsko

Monokromatska barvna paleta je trik, ki je v takšnih združenih prostorih zelo učinkovit. Omogoča, da vam pogled na nobenem kosu pohištva ne počiva predolgo, da nič ni izstopajoče in da se vam zdi povsem naravno, če v istem prostoru stojijo postelja, kavč, pisalna miza in morda še jedilna miza. Če je vse v isti, na primer beli barvi, se vam zdi kot celota, nekaj, kar enostavno paše skupaj.

Niše

V starejših nepremičninah, na primer meščanskih stanovanjih, je tloris dostikrat poln niš in neizkoriščenih kotičkov. Če imate srečo in se tak kotiček nahaja tudi v dnevni sobi, je kot nalašč, da vanj postavite posteljo. Oba dela sobe povežite med sabo z naravnimi barvami, kot sta bež ali rjava, ki delujeta toplo, udobno in umirjeno.

Foto: Pinterest