Sodobna družinska hiša na strmem terenu

V Čilu smo naleteli na hišico, ki se odlično odzove na strmo pobočje, na katerem se nahaja. Prav teren je bil eden izmed poglavitnih izzivov, s katerim so se arhitekti pri oblikovanju tudi soočali, sočasno z vprašanjem, kako zaobjeti panoramski pogled na bližnje jezero Colico.

0

Arhitekturnemu studiu Triangular je bilo zaupano umeščanje počitniškega objekta v strm teren ob jezeru Colico. Tega so se lotili nekoliko drugače kot smo v arhitekturi vajeni. Namesto, da bi že v samem začetku formirali objekt, so zasnovali večje število betonskih zidov, ki sledijo naklonu terena. S tem so poskrbeli, da je intervencija v prostor kar najmanjša, izkoristek pa kar največji. Zidovi so oblikovali terase na različnih nivojih, v naslednjem koraku pa so arhitekti med zidovi definirali vhod, bivalne predel objekta, terase in zunanja dvorišča.

Tlorisna površina objekta znaša 240 m2. Vhod v hišo je speljan med dvema betonskima zidovoma in se zaključuje na hodniku s panoramskim pogledom na jezero Colico. Višina tega hodnika obsega dve etaži in ločuje tri glavne predele hiše: skupne bivalne prostore v prvem nadstropju, otroške sobe in sobe za goste v drugem nadstropju ter veliko spalnico z zakonsko posteljo na vzhodni strani drugega nadstropja. Dokaj jasen sistem razporeditve prostorov izhaja iz jasne želje po oblikovanju skupnih in zasebnih prostorov. Prvi so namenjeni družinskemu druženju, drugi pa dovoljujejo, da kljub polni hiši ohranimo mero zasebnosti ter lastnikom zagotavljajo mir.

Notranjost objekta je zahvaljujoč veliki površini zasteklitev svetla, z nekaj steklenimi odprtinami v strehi so svetlobo speljali tudi v prostore, ki se nahajajo globlje v objektu. Samotna lokacija onemogoča radovedne poglede v notranjost in razkriva prekrasne razglede na bližnje jezero. Z izborom materialov so arhitekti želeli novonastali objekt še bolj približati okoliški naravi. Vidni stropi v eksterierju so prekriti z lesom, prav tako posamični predeli fasade. Betonski zidovi v kleti so v odtenkih grafita, s čemer so želeli pozornost odvrniti od ostalih nosilnih zidov v ozadju. V notranjosti se prepletata les in beton, skrbno izbrano pohištvo je minimalistično in se prilagaja linijam objekta.

Fotografije: Nicolas Sanchez

Prejšnji članekSvilene linije: voda in mir na barvitem vrtu
Naslednji članekToplotna črpalka, ki se ponaša z znakom odličnosti “MADE IN SLOVENIA”
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *