V nenehno razvijajoči se industriji televizorjev je lahko nakup nove naprave precej stresna izkušnja. Možnosti je preprosto preveč, vsak TV zaslon se ponaša z edinstvenimi lastnostmi in funkcijami, ki se vse zdijo nepogrešljive. Kaj je res treba upoštevati in kaj lahko mirno spregledate? Da bi vam pomagali pri slalomiranju med pestro izbiro, smo sestavili praktičen vodnik za nakup televizorja – od velikosti zaslona do pametnih funkcij in ambientalne razsvetljave, ki jo ponujajo nekateri modeli.

Zakaj je zdaj čas Za nakup?

Najboljši čas za nakup televizorja je odvisen od različnih dejavnikov, vključno s sezonskimi razprodajami, predstavitvijo novih izdelkov in promocijskimi dogodki. Zagotovo pa so tedni okoli božiča in novega leta povezani s precejšnjimi popusti na elektroniko in različnimi akcijskimi ponudbami, torej kot naročeni, da se lotite iskanja televizorja po vaši meri. Upoštevajte naslednje dejavnike:

VELIKOST

Splošno pravilo pri velikosti televizorja je – večji kot je, boljši je. Vendar pa so običajno danosti prostora tiste, ki določajo, kako velik televizor si lahko privoščite (velikost komode, police ali stene, na katero bo nameščen), prav tako pa je pomembna razdalja, s katere ga boste gledali.

Primer: Upoštevajmo, da najboljšo in najbolj realistično izkušnjo gledanja zagotavlja televizor, ki zavzema 40 stopinj vašega vidnega polja. Če je razdalja od vaših oči (ko npr. sedite na zofi) do televizorja 2 metra in pol, je za vas najprimernejši televizor z diagonalo zaslona 65 palcev (165 cm), seveda ob predpostavki, da govorimo o zaslonu ločljivosti 4K UltraHD.

LOČLJIVOST

Pri nakupu novega televizorja naj ne bo odločilnega pomena zgolj velikost televizorja. Treba je upoštevati še druge tehnične lastnosti, ki vplivajo na udobnost in prijetnost gledanja. Ena od pomembnejših je ločljivost slike, ki se nanaša na število slikovnih pik na televizijskem zaslonu. Večja ločljivost in s tem več slikovnih pik pomeni, da je slika razločnejša in podrobnejša. Pri tem se boste srečali z oznakami, kot so HD, Full HD4K UltraHD in celo 8K UltraHD – ta tehnični žargon pa naj vas ne prestraši. Razvozlate ga preprosto takole:

  • kristalno jasna profesionalna ločljivost 8K Ultra HD,
  • vrhunska ločljivost 4K Ultra HD,
  • zelo dobra ločljivost Full HD,
  • osnovna HD-ločljivost.

Dobra novica je, da so z izjemnim napredkom tehnologije tudi najbolj vrhunski zasloni na voljo po popolnoma dostopnih cenah, zato vam vsekakor priporočamo ločljivost vsaj 4K Ultra HD. Nanaša se na ultra visoko horizontalno ločljivost 3.860 slikovnih pik. V primerjavi z običajno ločljivostjo Full HD je 4-krat natančnejša ter posebej priporočljiva za ljubitelje športnih prenosov, filmov in igričarske navdušence.

KAKOVOST SLIKE

Poleg ločljivosti na kakovost slike vplivajo še druge tehnične značilnosti televizorjev. Med drugim so za kakovost pomembni hitrost osveževanja slike, svetilnost, barvni spekter, sistem osvetlitve zaslona in procesiranje gibanja. Poglejmo podrobneje.

  • Hitrost osveževanja slike: Pomeni število sličic, ki jih televizor prikaže v eni sekundi in je podano v hercih (Hz). Danes so na trgu večinoma televizorji s 60 Hz in 120 Hz osveževanjem. Pri tem velja preprosto pravilo, in sicer večja, kot je številka, bolj gladek je prikaz gibanja v sliki. Če se navdušujete nad igranjem videoiger, gledanjem akcijskih filmov ali športnih tekem, izberite 120 Hz televizor, da si zagotovite odličen prikaz gibanja v sliki.
  • Svetilnost: Svetilnost izraža svetlost zaslona televizorja med prikazovanjem bele barve. Višja kot je svetilnost televizorja, boljši sta slika in celotna izkušnja gledanja. Izražena je v enotah svetilnosti – kandelah (cd/m² ali nitih). Priporočamo, da izberete televizor s svetilnostjo okoli 500 cd/m².
  • Kontrast zaslona: Kontrast izraža razmerje med črno in belo barvo na zaslonu. Zelo pomembno vlogo ima pri gledanju programov v običajnih dnevnih razmerah. Višja kot je vrednost kontrasta, boljša je prikazana slika – barve so živahnejše in bolj realistične.

OPERACIJSKI SISTEM

Večina TV-sprejemnikov, ki prihajajo na trg v zadnjih letih, je pametnih televizorjev. Posledično o nakupu televizorja brez pametnega sistema niti ni smiselno razmišljati, saj njegove številne funkcionalnosti širijo možnosti uporabe naprave. S takšnim televizorjem lahko predvajate videoposnetke, dostopate do družbenih omrežij, brskate po spletu, uporabljate različne aplikacije, igrate igre in ga povezujete z drugimi napravami.

Različni operacijski sistemi zagotavljajo različne možnosti. Najbolj razširjeni so operacijski sistem Android TV (ponuja možnost prenosa aplikacij iz trgovine Google Play – širok nabor aplikacij, kot so globalne YouTube, Netflix, Prime Video, Apple TV, HBO Max in druge lokalne), zraven pa spadata tudi Tizen in  WebOS. Vsi so preprosti za uporabo in uporabniku prijazni sistemi. Najbolj popularen operacijski sistem Android TV omogoča upravljanje z glasovnim pomočnikom Google Assistant ali Amazonovo Alexo. Povezljivost Play-Fi omogoča povezovanje skladnih naprav (Play-Fi Soundbari, zvočniki) in televizorja v celovit domači avdiosistem, ki ga preprosto upravljate prek svojega telefona. Brez kablov, zmešnjav in drugih omejitev.

DODATNI ATRIBUTI

Ne nazadnje pa je pri nakupu treba upoštevati tudi dodatne atribute televizorja, ki se morda na prvi pogled zdijo nepotrebni, doprinesejo pa k boljši izkušnji gledanja, predvsem k manjšemu naprezanju oči. Takšna tehnologija je Ambilight (pri televizorjih Philips), ki poskrbi za ambientalno osvetlitev ozadja televizorja in pričara prijetno vzdušje v prostoru.

  • Kako deluje Ambilight: Ambilight je sistem majhnih LED-luči, ki so nameščene na hrbtni strani televizorja in projicirajo svetlobne odtenke na steno za televizorjem. Ti odtenki so sinhronizirani z barvami na zaslonu, kar ustvarja razširjeno in bolj intenzivno izkušnjo gledanja.
  • Prednosti: Glavni cilj tehnologije Ambilight je povečati kakovost slike. Svetloba, ki se širi iz televizorja, ustvarja vtis, da se zaslon razteza prek svojih dejanskih meja. To lahko pomaga zmanjšati občutek omejenosti in povečati vpletenost gledalca v dogajanje na zaslonu.
  • Sinhronizacija z vsebino: Ambilight ni le statična svetloba, ampak se ta dinamično prilagaja barvam in vzorcem, ki se pojavljajo na zaslonu. Na primer, če gledate prizor v gozdu, bodo Ambilight luči posnemale barve dreves in okolice.
  • Načini delovanja: Nastavitve Ambilighta lahko prilagajate glede na svoje želje. Televizorji s to tehnologijo običajno ponujajo različne načine, kot so dinamični način, ki se prilagaja hitrosti svetlobnih sprememb, ali statični način, kjer se barve ohranjajo stabilne.
  • Dodatne funkcije: Nekateri modeli televizorjev z Ambilight tehnologijo omogočajo tudi povezavo s pametnimi lučmi v sobi, kar še dodatno izboljša atmosfero gledanja.

Funkcijo Ambilight lahko zdaj brez obveznosti preizkušate 30 dni brezplačno in če z njo niste zadovoljni, televizor preprosto vrnete. Več o tem izveste na spletni strani, televizorje Philips s tehnologijo Ambilight pa najdete v prodajalnah Big Bang po vsej Sloveniji.

Sponzorirana vsebina