Hiše manjših kvadratur so v zadnjem času vse bolj priljubljene predvsem z vidika ekonomičnosti. Enostavnejša gradnja omogoča uporabo trajnostnih in ekoloških materialov, manjša kvadratura hiše pa pomeni tudi večje prihranke pri stroških. Predstavljamo vam Regino in Jano, dve enoetažni tipski hiši Ytong.

Trend gradnje manjših hiš je močno v porastu, zato so se tudi pri družbi Xella Slovenija, kjer proizvajajo gradbeni material iz porobetona Ytong, odločili, da strankam ponudijo nekaj iz tako imenovane »mini« kategorije. V bogati in cenovno dostopni ponudbi Ytong tipskih hiš, kjer je zbranih več kot 50 projektov različnih slovenskih birojev ter hiš najrazličnejših rangov – od nizkoenergijskih do pasivnih in zasnovanih za različna geografska območja Slovenije – torej najdete tudi dve enostavni in prijetni dvokapni Ytong hiši, v osnovi zasnovani za bivanje v zgolj eni etaži: Regino in Jano.

S svojimi 60 m² je hiša Regina namenjena bivanju dveh oseb. Primerna je tudi za manjši družinski vikend, kjer ne potrebujete veliko stvari in kamor se lahko zatečete ob prostih dnevih. V osnovnem tipskem projektu sta v eni etaži združeni kuhinja in jedilnica z dnevno sobo, v osrednji del hiše pa je umeščena predsoba, ki povezuje še spalni del s kabinetom in kopalnico. Glede na potrebe vsakokratne družine lahko posamezne prostore prilagodite, tako da so včasih večji, drugič manjši.    

Veliko investitorjev Ytong hiš pa se odloči za preureditev notranje razporeditve, s katero neto tlorisno površino še nekoliko povečajo. Z dodatno zasteklitvijo terase lahko pridobite lep zimski vrt na južni strani hiše, na mestu manjšega kabineta pa lahko predvidite še stopnišče v mandsardo. Majhna enoetažna hiša lahko tako postane tudi dvoetažna, v mansardi pa pridobite še dodatni večji spalni prostor za goste.    

Sicer pa je na manjših površinah ključno, da pri opremi pohištva pozornost namenite predvsem ustrezni izbiri barv in materialov. Seveda ne smete pozabiti niti na svetlobo. Dovolj naravne svetlobe, ki jo v poletnih mesecih zlahka regulirate z najrazličnejšimi izvedbami senčil, zagotavlja osnovno kakovost bivanja v vseh letnih časih. Vse Ytong hiše dajejo temu področju velik poudarek.

Hiša Jana je druga predstavnica manjših hiš v Ytong ponudbi. Neto površina hiše Jana znaša 96 m² in v eni etaži ponuja vse, kar potrebuje družina za udobno bivanje. Osnovni bivalni del je zasnovan v krajši liniji, pozicijo kuhinje in dnevne sobe pa lahko zlahka zamenjate. Po hodniku v osrednjem delu hiše pridete v spalni del hiše, dodatno pa imate so na voljo še vetrolov in tehnični prostor. Če se pojavi potreba po izkoristku podstrešja zaradi želje po dodatnih sobah, shrambah ali ločenem stanovanju, lahko namesto podstrešnih stopnic predvidite klasične in jih umestite takoj pri vhodu.

Nizkoenergijski hiši Regina in Jana, ki sta na voljo v številnih izpeljankah, predstavljata skupen projekt družbe Xella z dolgoletno tradicijo proizvodnje Ytong elementov in projektivnega podjetja Ingra Stanislav Klemenčič, s. p., z dolgoletnimi izkušnjami projektiranja po celotni Sloveniji. Rezultat uspešnega in strokovnega sodelovanja podjetij so številne Ytong hiše, v katerih domuje že na stotine Slovencev. Ključ do uspeha je izvrstno poznavanje potreb sodobnih graditeljev in načrtovanje enostavnih in praktičnih rešitev z gradbenim sistemom Ytong.

Ytong je gradbeni material iz porobetona in je na voljo v različnih oblikah – kot zidni bloki, plošče, preklade, armirani izdelki ali polnila za izvedbo medetažnih ali strešnih konstrukcij. Je naraven, toplotno izolativen in trajnosten. Omogoča gradnjo kakovostnih nosilnih zunanjih zidov, kot tudi notranjih zidov in predelnih sten.

Družba Xella Slovenija je kot del mednarodnega koncerna zavezana k trajnostni naravnanosti, kar dokazuje s številnimi okolijskimi nagradami in priznanji o energetski učinkovitosti. Xellini produkti pa predstavljajo učinkovite, trajnostne in cenovno dostopne gradbene materiale, ki pomembno prispevajo h gradni energetsko učinkovitih stavb in s tem zmanjševanju vpliva CO2. 

Več: www.ytong.si

Sponzorirana vsebina