Studio Hertweck je v dolini reke Ren, na strmem pobočju kraja Sinzing-Westum, načrtoval naselje hiš. Ena med njimi je tudi betonska, naročnik pa je bila mlada tričlanska družina. Njihova želja je bila radodaren interier s klasično razporeditvijo: dve otroški sobi, domača pisarna, spalnica za starše in dve kopalnici.

Da bi te želje uresničili na čim bolj ekonomičen način, so arhitekti projektirali preprosto kockasto zgradbo in jo umestili v brežino z dvema podpornima krakoma. Garažo in shranjevalne prostore so umestili v pritlični del, otroške sobe s kopalnico v prvo nadstropje, v drugo pa odprt bivalni prostor, ki se na eni strani nadaljuje v teraso s pogledom na dolino reke Ren, na drugi pa na vrt za hišo. Tretje nadstropje je namenjeno spalnici za starše, kopalnico in pisarno.  

Redukcija materialov na prevladujoči beton, ki se v zelo moderni surovi obliki kaže tako navzven kot v interierju, je v gradnjo prinesla številne prednosti. Tako ni bilo potrebe po izdelavi notranjih ometov in fasade, zelo racionalno pa so se lotili tudi inštalacij. V središču kocke so po celotni višini izdelali kanal in vanj umestili vse omrežje hiše – od električnih kablov do vodovodnih cevi, od dimnika do jaška za umazano perilo. Okoli tega jaška so nato razporedili vse tehnične naprave in sanitarno opremo.

182 m² velika hiša je zasnovana tako, da ni toplotnih mostov in se ogreva s toplotno črpalko zrak-voda, sicer pa je udobna tudi v svoji zunanjščini. Vrt je denimo s strešno teraso povezan z zunanjim stopniščem, zato se lahko okoli betonske hiše tudi sprehodimo in ob tem občudujemo lepe razglede na pokrajino.

Arhitektura: Studio Hertweck

Fotografije: Bildpark/Veit Landwehr