Julija letos bo minilo 50 let, odkar je Neil Armstrong zakorakal po Luni. Ker večina med nami verjetno ne bo imela takšne sreče, da bi kdaj odpotovala v vesolje, pa lahko tega, seveda z Luno na čelu, povabimo kar v svoj dom. Tako se bomo počutili kot drzni in neustrašni astronavti!

V sozvočju z Luno je življenje lažje

V vesolju obstaja neskončno število lun, a le ena je tista, ki nas zaradi svojega vpliva večkrat na mesec spomni nase. Vsakič, ko ponoči ne moremo spati, se sprašujemo, če nemara ni kriv ščip, in preden gremo k frizerju, marsikdo preveri, ali je krajec pravi. Bolniki se pri zdravljenju opirajo na dognanja astromedicine, kmetje pa se poglabljajo v setvene koledarje, v katerih je zapisano, ob kateri meni je potrebno postoriti določena opravila.

Luna je več kot le naravni zemljin stalit, hote ali nehote diktira naša življenja. Zato: ne občudujmo jo samo na daljavo, ampak ji, vsaj ob jubilejnem letu pristanka na njej, namenimo tudi del našega doma. V galeriji najdete kopico idej!

Stoli Lunar, Orbit in Celeste, Lara Bohinc. Foto: Bohinc Studio

Lara Bohinc, ena izmed svetovno najbolj priznanih slovenskih oblikovalk, je pri oblikovanju svoje kolekcije pohištva navdih črpala iz oblik nebesnih teles in njihovih orbit. Oblikovala je serijo stolov in miz, s katerimi je navdušila oblikovalske sladokusce s celega sveta.

Eclipse, Tilen Sepič, foto: arhiv oblikovalca

Svetilo Eclipse (Mrk) slovenskega oblikovalca Tilna Sepiča je sestavljeno iz lesenega obroča in LED traku, ki osvetljujeta steno za seboj. Podnevi je okroglo svetilo popolna minimalistična dekoracija, ponoči pa postane vir svetlobe, kjer se leseni obroč, svetloba in senca združijo v spektakularni nebesni pojav.

Moon, Oscar Lhermitte, foto: arhiv avtorja

Francoski industrijski oblikovalec Oscar Lhermitte je Nasine natančne posnetke Luninega površja s pomočjo 3D tiska prenesel na doslej najnatančnejši model Lune. S pomočjo svetila, pritrjenega na os modela, pa ga je iz povsem praktičnega pripomočka preobrazil v edinstven oblikovalski dodatek za dom.

Seveda ne moremo niti mimo ikoničnega svetila Sputnik, ki ga je navdihnila oblika prvega satelita, ki ga je človek poslal v vesolje. V le dvanajstih letih po izstrelitvi Sputnika-1 v zemeljsko orbito je Američanom uspelo razviti tehnologijo, ki je na Luno poslala človeka. In kljub temu, da se tehnologija od takrat razvija s prej svetlobno hitrostjo, pa svetilo sputnik kljubuje času in ponovno navdušuje lastnike domov po celem svetu.

Še več zanimivih idej pa najdete v galeriji:

Foto: Pinterest