Prizidek je eden izmed načinov, s katerim zvišamo tržno vrednost hiše in na račun njega dobimo tudi več razpoložljivega prostora. Lahko je majhen, velik ali kompleksen, odvisno od želja in potreb. Vsak prizidek pa pomembno vpliva na obstoječo stavbo; poleg funkcionalnosti, ji lahko doda še lepši izgled in umestitev v prostor.

Med slednje prav gotovo spada tudi projekt »Črne škatlice«, ki združuje odlično sodelovanje med arhitektom, gradbeniki in lastniki. Arhitekturna umetnost se pri tem projektu kaže v vseh razsežnostih. Prikazuje pravo ravnovesje med novim in starim, hkrati pa ustvarja skladno celoto, ohranja pristnost obstoječih podrobnosti in hkrati potrjuje sodobni duh novih posegov.

Mestni hiši iz rdeče glinene opeke je s predelavo zastarelih notranjih prostorov in dodanim prizidkom dveh manjših črnih škatel, uspelo obstoječo arhitekturo še izboljšati, da tako bolje odraža sodoben življenjski slog in želje njenih prebivalcev. Objekt so zasnovali arhitekti iz arhitekturnega biroja Natalie Dionne iz Kanade, ki so za oblogo svoje stvaritve izbrali velikoformatne fasadne plošče Swisspearl Reflex v črni barvi.

Prizidek so si arhitekti zamislili kot velikansko škatlo za nakit. Z velikimi odprtinami so zabrisali mejo med notranjostjo in zunanjostjo ter razkrili svoj zaklad fine izdelave z igrivo uporabo komplementarnih površinskih materialov. Vlaknocementne velikoformatne plošče Swisspearl so za take estetske in funkcionalne zamisli več kot odlične. Prav posebna je tudi ograja prizidka, ki je narejena iz enojne, velike perforirane plošče Swisspearl.

V notranjosti prevladuje les, v svetli oker barvi. Velika okna se odpirajo na vrt in omogočajo izhod na zasebno zeleno površino. Notranji in zunanji materiali med seboj povezujejo različne prostore. Znotraj so stene in strop odeti v hrastove lesene opaže, zunanja niša pa v vodoravne pasove zahodne rdeče cedre. Skrilavi kamni na terasi so močno v nasprotju s fino keramiko v kuhinji. Vsi elementi in materiali se med seboj odlično kombinirajo in vključujejo tako dediščino preteklosti, kot tudi sodobno moderno eleganco.

  • Lokacija: Montreal, Kanada
  • Arhitektura: Natalie Dionne, Martin Laneuville, Ariane Côté-Bélisle, Corinne Deleers
  • Fasadne plošče: Swisspearl Reflex Black Velvet 9221

Fotografije: Raphaël Thibodeau, Montreal, Canada

Strešne in fasadne plošče Swisspearl iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb in prizidkov, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.