Če opazimo, da se je na steni pojavila plesen, je priporočljivo čim hitrejše ukrepanje. Če ne že iz estetskih razlogov, pa zanesljivo zaradi počutja. Spore plesni namreč povzročajo težave z dihanjem in so lahko resna grožnja za astmatike.

No, resnici na ljubo same plesni v osnovi niso nevarne, saj smo povsod v okolju obdani z njimi. Če se na primer sprehodimo po gozdu, vdihnemo zagotovo tudi nekaj teh spor. Nevarna pa je predvsem količina in koncentracija. Če v naravi pride v naša pljuča le sem ter tja kakšna spora, je na plesnivi steni, ki je neposredno v naši bližini, ta koncentracija mnogo večja in tudi bolj škodljiva. Sploh za posameznike, ki so nagnjeni k alergijam, imajo astmo ali težave s senenim nahodom.

Običajno so stanovanja na različnih mestih različno podvržena nastanku plesni. Najbolj na udaru so stene za omarami, pod balkonom ter koti v kopalnici in kuhinji.

To seveda ne pomeni, da tisti s trdnim zdravjem lahko plesen na steni kar ignoriramo ali jo celo prekrijemo s kakšno stensko umetnino. Če dalj časa živimo v vlažnem, s plesnijo prizadetem stanovanju (takšno naj bi bilo po nekaterih statističnih podatkih že vsako tretje), se tveganje za dihalne težave in infekcije poveča tudi pri sicer zdravih ljudeh. Zato je ob najdbi plesni treba nujno ukrepati, najbolje po naslednjem vrstnem redu:

Dezinficiranje okuženih površin

Okužene notranje zidne in stropne površine najprej dobro umijemo z mokro krpo. Počakamo, da se posušijo in jih nato premažemo z izdelkom ALGICIDE Plus, ki učinkovito uničuje širok spekter zidnih alg in plesni. Pripravek nanašamo s čopičem ali pleskarskim valjčkom v enoslojnem nanosu, za močno okužene površine pa priporočamo dvoslojni nanos v razmaku 8 do 12 ur. Nove dekorativne in zaščitne premaze lahko na takšno steno nanašamo šele, ko je povsem suha – običajno je to 8 do 12 ur po zadnjem nanosu ALGICIDE Plus.

Barvanje

Za barvanje priporočamo uporabo specialne notranje zidne barve JUPOL Citro, ki vsebuje učinkovit zaščitni film proti plesnim oziroma fungicide. JUPOL Citro omogoča dolgotrajno zaščito suhega barvnega filma, primeren je za preventivo in kurativo, je zelo paropropusten ter ustreza najrazličnejšim prostorom, kot so kuhinje, kopalnice, kletni prostori, skladišča ali pralnice.

Sanirano površino tudi v prihodnje opazujemo in ob ponovnih znakih pojava plesni nemudoma odreagiramo. Učinkovanje barve, ki zavira rast plesni, je namreč dolgotrajnejše, če jo nanesemo v začetni fazi razvoja plesni. Zato v primeru trdovratnih težav priporočamo redna preventivna pleskanja kritičnih mest.

Kakovostna gradnja

Če je le mogoče, pa objekt, v katerem prihaja do nastajanja plesni tudi temeljito saniramo z ustrezno hidroizolacijo oziroma izolacijo toplotnih mostov. To težav ne bo samo omililo in omejilo, ampak plesen res učinkovito in trajno pregnalo iz našega doma. Naj se raje preseli nazaj, od koder je prišla!

Še več odgovorov na najpogostejša vprašanja o zidni plesni dobite TUKAJ

Fotografije: JUB