Priljubljenost mansardnih stanovanj vsako leto narašča: ne le, da je izkoristek neizrabljenih podstreh za bivanje v skladu s sodobnimi trajnostnimi načeli, mansarda je zaradi svoje razgibane geometrije tudi atraktiven in prijeten bivalni prostor.

Podstrešna stanovanja pa so lahko tudi prava nočna mora. Zaradi nekvalitetnih in neprimerno vgrajenih materialov lahko namreč v mansardi hitro postanete žrtev nevšečnosti, kot so temperaturna nihanja, zamakanje ali moteč hrup, v slabo izvedeni mansardi pa se pogosto srečamo tudi s problematiko kondenza, ki trajno uničuje konstrukcijo in sproža nastanek plesni.

Streha kot vir bivalnega ugodja

Podjetje Knauf Insulation je v zadnjih letih razvilo številne tehnološko napredne strešne sloje, ki zagotavljajo maksimalno bivalno udobje.

Koži in zdravju prijazna izolacija: Filci steklene volne Knauf Insulationa ECOSE Technology so izdelani brez uporabe fenol-formaldehindinh veziv, hkrati pa so tudi na otip prijetni, saj ne srbijo in ne dražijo kože. Dokazano tudi prispevajo h kakovosti zraka v notranjih prostorih, kar dokazuje certifikat Indoor Air Comfort.

Vodotesnost in paroprepustnost: Nad izolacijo je potrebno namestiti sekundarno kritino – kvalitetno paroprepustno folijo, ki bo preprečila zamakanje strehe in zagotovila trajnost konstrukciji (npr. sekundarna kritina Homeseal LDS 0,04). Pod izolacijo pa je nujno nameščanje parne zapore (Homeseal LDS 100) ali ovire (Homeseal LDS 5). Parno zaporo vgrajujemo, kadar ima streha preko šripovcev že položen kak parozaporni material, medtem ko parna ovira zagotavlja difuzijsko bolj odprto konstrukcijo, ki jo lahko zagotovimo, če v zgornji sestavi ni parozapornih materialov.

Izolacija strehe brez posegov v interier mansarde

Kadar je mansarda že izdelana, a nezadostno izolirana, se lahko lotimo izolacije ostrešja z zunanje strani. Tako rušenje obstoječih notranjih opažev ni potrebno, med sanacijo pa lahko celo nadaljujemo z bivanjem v objektu. V tem primeru uporabimo sistem TERMOTOP Plus, ko med špirovce z zunanje strani vstavimo stekleno volno Knauf Insulation ECOSE, nad njo pa položimo še izolacijske plošče iz kamene volne TERMOTOP. Z dvojno izolacijo zagotovo zadostimo pravilniku o učinkoviti rabi energije in posledično zahtevam za možna nepovratna sredstva Eko sklada.

Dve muhi na en mah

Ker sta obe izolaciji izjemno požarno izolativni, lahko streho smatramo kot požarno varno, hkrati pa se izognemo nastanku toplotnih mostov preko strešne konstrukcije in s tem problemom njenega navlaževanja.

Več informacij na www.knaufinsulation.si