Kadar se lotimo selitve v novo stanovanje ali le preurejanja doma, nam pogled hitro zaide med trenutne trende in ideje za opremljanje prostora. A oblikovalci svarijo, da marsikateri izmed njih že čez nekaj let ne bodo več aktualni, še več, takrat boste obžalovali, da ste jih kdaj spustili v svoj dom. Kot v modni industriji, kjer določene smernice pretekle sezone že dolgo niso več popularne, ima lahko tudi oblikovanje interierja svoj rok trajanja.

Vas zanima, kateri trendi po mnenju oblikovalcev kmalu ne bodo več zanimivi? Preden se pomaknete nižje, si zapomnite, da naj vas niti napovedi oblikovalskih strokovnjakov ne odvrnejo od sloga, ki vam je posebej ljub.

Teraco

Po nekaj letih se je teraco spet vrnil v sam vrh oblikovalskih smernic, vse več ljudi se odloča vključiti tovrsten tlak v kopalnice in hodnike, kot so to počeli naši stari starši. A strokovnjaki svarijo, da kljub pogledom, ki jih pritegne, moramo vzeti v zakup, da ga čez nekaj let, ko se ga naveličamo, ne bo tako zlahka zamenjati. Prav zato svetujejo, da raje posežete po dodatkih v znamenju teraca, kot so pulti, mizice ali stojalo za rože.

Trendovske ploščice za kopalnico

Geometrijske cementne ploščice ali drzne grafične podobe so danes vodilo, v kolikor opremljate kopalnico, vendar pa oblikovalci svetujejo, da se raje odločite za brezčasne vzorce. Po njihovem mnenju se boste drznih kombinacij kaj kmalu naveličali, vzdihe navdušenja pa bodo zamenjali bolj naveličani. Če torej kljub temu želite slediti trendom, se raje odločite za stene v naravnih in nevtralnih barvah, pri izbiri ploščic pa se odločite za takšne z bolj vpadljivim zaključkom.

Dekor modernega podeželja

V mislih imamo vrata skednjev in lesene stene. Tovrsten slog je zaradi svoje domačnosti izjemno priljubljen, vendar pa moramo biti pri opremljanju previdni, saj lahko kaj hitro pride do nakopičenosti in dolgočasja. Oblikovalci so prepričani, da je ta slog nadvse primeren za podeželje, medtem ko lahko v mestnem stanovanju izgleda nekoliko neprimerno. Tako svetujejo, da se osredotočite le na določene elemente in ne pretiravate.

Hitro pohištvo

Čeprav so poceni pohištveni kosi še kako mamljivi, velja opozoriti, da ne delajo usluge ne nam, našemu stanovanju, še manj pa okolju. Strokovnjaki opozarjajo, da so ti kosi izdelani hitro in poceni, zato njihov namen ni trajanje na dolgi rok. Po drugi strani pa je dober in kvaliteten kos pohištva nekaj, česar ne boste obžalovali in bo z vami ostal tudi desetletja. Združite oblikovalske kose z vintage pohištvom iz druge roke, ki ga lahko tudi sami lepo prenovite in tako poskrbite za zgodbo, ki jo boste pripovedovali vašim gostom še leta potem.

Zofe v obliki balonov

Saj veste, tiste okrogle, napihnjene, sicer nadvse udobne. Strokovnjaki so mnenja, da je bolj izbrati sedežno garnituro s čistimi in klasičnimi linijami, saj se »balončkastih« kaj kmalu naveličate. Tudi če ste že ponosen lastnik take zofe, ni nič izgubljeno. Ko se jo naveličate, jo enostavno prestavite v najstnikovo ali otroško sobo.

»Rose gold«

Oblikovalci v zadnjem času pogosto pri kovinskih delih prisegajo na tako imenovani rose gold, ki poudari nežen duh pohištva in ženstvenost. Kljub temu so oblikovalski strokovnjaki prepričani, da je bolje, če s tovrstnimi kosi pohištva ne pretiravate. Svetujejo, da z njimi ravnate kot z nakitom, uporabite jih za dekoracijo, vendar se držite slogana »manj je več«. Le tako jih boste lahko hitro in brez večjih stroškov zamenjali, ko se boste trenda naveličali.

Veliki tapetni vzorci

Tapete obogatijo sam prostor, s tem se strinjajo tudi oblikovalci, vendar pa jim zadnji trendi, ki vključujejo velikanske vzorce na tapetnih poslikavah, niso tako ljubi. Prepričani so, da morate biti previdni, sploh če se odločate za katere izmed tapet višjega cenovnega razreda. Če sam prostor namreč ni dovolj velik, tudi veliki vzorci na tapetah ne bodo prišli do izraza in bodo vse skupaj le utesnili. To še ne pomeni, da se jih morate v celoti izogibati. Če so vam veliki vzorci ljubi, se držite bolj nevtralnih tonov.

Fotografije: Pinterest