Pravilno čiščenje pomivalnega korita je bistvenega pomena za zagotavljanje najvišje stopnje čistoče v kuhinji. Vsekakor ne gre za zabavno opravilo, pa vendar bi se ga morali lotiti vsaj enkrat tedensko. V nadaljevanju lahko preberete nekaj nasvetov, ki vam bodo glede na tip kuhinjskega korita, ki krasi vašo domačo kuhinjo, pripomogli pri čiščenju.

Priprava kosil in drugih obrokov, ostanki hrane, vodni kamen in druge nečistoče predstavljajo vsakdan vsake kuhinje. Ne glede na tip korita, ki ga imate, se na vsakem slej ali prej poznajo sledi uporabe. Različni materiali pomenijo različne pristope čiščenja – vsak ima namreč svoje lastnosti, katerim se je potrebno prilagoditi. Pravilno in redno čiščenje predstavlja ključ do čistega, sijočega in dolgoletno ohranjenega pomivalnega korita.

Korito iz nerjavnega jekla ali inoxa

Vzdrževanje korita iz nerjavnega jekla, ki je najpogosteje izbran material v slovenskih domovih, ni zahtevno. Da se na koritu ne poznajo lise in sledi vodnega kamna, za vsakodnevno nego svetujemo uporabo mehke krpe iz mikovlaken. Po končanem kuhanju in uporabi, najbolje vsak večer, nerjavno jeklo obrišite do suhega.

Foto: Pixabay

Enkrat tedensko je korito priporočljivo dobro umiti, razkužiti in očistiti s primernim čistilom, ki ga kupite po nasvetu strokovnjaka. Vsekakor se odsvetuje uporaba belila in abrazivnih čistilnih sredstev. Pomivalnega korita prav tako nikoli ne drgnite z grobo jekleno gobico, saj boste na jeklu naredili praske. Enkrat mesečno se lahko poslužujete tudi uporabi polirne paste, ki bo koritu vrnila lesk in sijaj.      

Granitno korito

Pomivalno granitno korito je fantastičen dodatek vsakemu kuhalnemu prostoru. Izdelana so iz stisnjenega kremenčevega peska in kompozitne smole, prenesejo večje obremenitve in so dobro odporna na vročino in udarce padle posode.

Pri čiščenju je pomembno, da se izogibate agresivnih kemikalij, ki lahko poškodujejo barvo korita – odsvetujejo se predvsem čistila, ki vsebujejo klor ali klorovodikove kisline. Namesto tega uporabljajte blaga neabrazivna čistila. Podobno kot pri koritih iz nerjavnega jekla svetujemo redno brisanje površine z mehko krpo v izogib vodnemu kamnu, predvsem pri črnih granitnih koritih.

Foto: Blanco, model Faron

Pri koritih bele barve svetujemo, da madeže čaja, kave, bučnega olja in podobnega očistite takoj, ko trdovratni madež nastane. Tako se boste izognili kasnejšemu drgnjenju. Za razne neželene praske rešitev predstavlja polirna pasta. Granitnemu koritu lahko sijaj vrnete z mineralnim oljem – na mehko krpo  nalijte žlico olja in površino korita premažite s krožnimi gibi.   

Korita iz kaljenega stekla – kombinacija dveh materialov

Veliko posameznikov se pri načrtovanju kuhinje po meri odloči za korito iz kaljenega stekla. Predvsem tisti, ki imajo radi barve, vzorce, teksture in ilustracije. Steklo je zelo trpežno, sama notranjost pomivalnega korita pa je po navadi iz nerjavnega jekla.

Gre najbolj gladek material, brez luknjic in zarez, v kateri bi se lahko nabirale bakterije in mikrobi. Čiščenje kaljenega stekla je podobno kot pri ostalih dveh – mehka krpa, neabrazivno čistilo za steklo in voda. Prav tako ne pozabite na redno in nežno brisanje z krpo iz mikrovlaken, ki vas bo reševala pred vodnim kamnom.

Domača in naravna čistila  

Foto: Pixabay

Pri čiščenju vaše kuhinje se lahko poslužujete tudi hitrih, domačih in naravnih receptov. Vodni kamen na površinah lahko očistite z jedilnim kisom. Učinkovita je tudi kombinacija sode bikarbone in alkoholnega kisa – v notranjost umitega korita potresite sodo bikarbono, zdrgnite z mehko krpo, popršite z alkoholnim kisom, počakajte nekaj minit in sperite z vodo.

V pomoč sta vam lahko tudi limona in sol – na vlažno korito po površini potresite sol, namesto krpe narežite limono na rezine in z njo podrgnite po koritu. Korito lahko na koncu spolirate s pomočjo moke, katero nanesete na čisto suho obrisano korito in nežno podrgnete. Torej, za čiščenje vašega korita si na dan vzemite le nekaj minut in vaša kuhinja bo zasijala.