Brez pohištva in dodatkov za dom so še tako dodelani prostori prazni in brez duše. Zato bo nova sezona oddaj Ambienti, ki bo z vami že sedmo leto, pozornost iz domiselnih idej arhitektov preusmerila na spretne prste rokodelcev in zgodbe majhnih blagovnih znamk, ki izražajo funkcionalnost in ljubezen do narave ter vključujejo inovativne načine uporabe lokalnih materialov, zlasti lesa in gline. Posledica takšne ustvarjalnosti so kosi, ki ne samo dopolnjujejo lepe ambiente, ampak jim dajejo tudi pečat.

V 12 spomladanskih in 14 jesenskih oddajah bodo predstavljeni oblikovalci, ki jih vodi strast do dela z rokami in jih je v svojo magistrsko nalogo v sodelovanju z AGRFT-jem in pod mentorstvom Marka Naberšnika vključil tudi režiser oddaje Domen Košir. Gre za zgodbe, ki kipijo od ustvarjalne žilice, včasih odkrite naključno, drugič po sili razmer ali podedovane.

»Ustvarjala sem že pri zelo mladih letih s svojo babico. Ona je bila učiteljica, vzgojiteljica. Skupaj sva izdelovali iz fimo mase, iz plastelina. Tudi ko sva šli na vrt, sva nabrali neko zemljo in iz nje izdelovali živalce,« pravi Anja Slapničar, oblikovalka keramike iz Ljubljane. »Neka« zemlja je bila glina, ki jo danes najraje nabira na gradbiščih, kamor zahaja kar s kanglo v roki, iz nje pa nato oblikuje najimenitnejše sklede, lončke, krožnike, vaze, kar si jih lahko zamislite.

Foto: Ambienti

Zapeljivost lesa

Nasprotno sta Gašper Repovž in Metka Zver svojo priložnost našla v lesu. Gašper je začel tako, da je najprej izdelal pohištvo za domači vrt, temu so sledila naročila prijateljev, nato je dotedanjo službo obesil na klin in danes se lahko od svojih ustvarjalnih rok, izpod katerih nastajajo najrazličnejši kosi pohištva in oblazinjenega pohištva, povsem spodobno preživlja. 

Metka, ena od le dveh slovenskih strugark, pa se je ljubezni do lesa posvetila po 20 letih službe v pisarni in selitvi iz moderne hiše na robu Ljubljane v stoletno kamnito hišo v Štanjelu. Stružnico ji je kupil mož, učitelja pa je našla kar na spletu. »Ker nisem znala drugače, sem začela iskati vire na spletu in nenadoma ugotovila, da na Youtubu obstaja univerza za vsa ročna dela,« razlaga ustvarjalka lesenih dodatkov z dom, ki se zlahka vklopijo v vsak ambient.

Voditelj Boštjan Romih z oblikovalkama Metko Zver in Tino Rugelj. Foto: Klavdija Košir

Nagrajeni in opaženi tudi v tujini

Oblikovalci, ki jih boste spoznali, ne izdelujejo tipično vsakdanjih kosov in dodatkov z le dekorativno vrednostjo, temveč številna priznanja in nagrade dokazujejo, da je vanje vloženega veliko truda in energije. O svetilu v obliki potice in vrtnem pohištvu iz vlaknocementa oblikovalke Tine Rugelj so na primer pisali v Financial Timesu, jih predstavili na CNN-u, razstavljena pa sta bila tudi v Londonu, medtem ko je industrijska oblikovalka Nina Mihovec za linijo otroških igrač Ooh Noo z gugalnim konjičkom Gugijem na čelu prejela prestižno nagrado Red Dot Award.

»Gugi je bil prvi produkt. Leta 2010 sem ga oblikovala za svojega sina. Ko sem dobila otroka, so se v hiši začele nabirati plastične igrače in na neki točki sem imela tega dovolj in se odločila, da v hišo ne prinesem ničesar več kičastega. Tako se je pravzaprav začela linija Ooh Noo,« se spominja oblikovalka.

Foto: Ambienti

Brez osupljivih objektov in lepih vrtov ne gre

Seveda pa v novi sezoni ne bo šlo niti brez prispevkov, zaradi katerih so TV Ambienti prepoznavni v medijskem prostoru – zanimivih objektov in vrtov, ki jih ustvarjalci oddaje iščejo po vsej Sloveniji. V Trnovem so tako naleteli na vrt z razkošno hišo čistih, preprostih linij in množico osupljivih detajlov, s katerimi se poklanja naravi. V Cerkljah se jih je dotaknila zgodba dveh bratov, mizarjev, ki sta si na družinski parceli postavila enaki hiši. »Z bratom vse delava skupaj, od lumparij do gradnje hiš. Lahko rečem, da imava tudi zelo podoben okus. Zato so bili tudi osnutki in sestanki z arhitektom skupni, in tako smo prišli do neke skupne idejne zasnove,« pojasnjuje Nejc Zakrajšek. 

Dve hiši v Cerkljah. Foto: Ambienti

Zagotovo boste z zanimanjem spremljali tudi prispevek iz Mežice, kjer je družina kupila sosednjo parcelo, da bi na njej postavila od 20 do 30 m2 veliko letno kuhinjo. No, na koncu je naneslo, da je zrasel 200 m2 velik objekt s strokovno urejenim vrtom. 

Prizidek v Mežici. Foto: Ambienti

Oddaja Ambienti se na spored RTV SLO1 vrača v soboto, 26. februarja, ob 16h. Ponovitve bodo ob nedeljah, sredah popoldne in četrtkih zvečer na SLO2; oddajo in njene spremljevalne vsebine pa si bo mogoče ogledati tudi na spletni strani.