Les je že tisočletja pomemben element človeških domovanj. Zaradi svoje topline, prijetne strukture in trajnosti ga je tudi danes mogoče opaziti tako v večjih pohištvenih kosih, na talnih in stenskih površinah, kot tudi na manjših detajlnih elementih. Eden takšnih so vratne kljuke, ki so po zaslugi Damijana Vončine dobile tudi leseno različico. Predstavljamo vam znamko Kopc.

Damijan Vončina se že vrsto let ukvarja z lesom, temu primerna je tudi njegova izobrazba – lesarski tehnik. Idejo o izdelavi lesenih kljuk je dobil pred šestimi leti, a je bil razvoj zaradi kompleksnosti izdelave in oblikovanja precej zamuden.

»Treba je bilo rešiti marsikaj, tako oblikovanje, predvsem pa tista vprašanja, povezana s trdnostjo oziroma trajnostjo lesenih kljuk. Mislim, da smo vse uspešno izpeljali, saj smo konec leta 2020 po temeljitem testiranju pridobili certifikat skladnosti, da kljuke ustrezajo zahtevam standarda SIST EN 1906:2012,« pojasni sogovornik, ki je edinstvenost kljuk nadgradil še z registracijo modela in s tem pravno zavaroval njihov zunanji videz.

Veliko ročnega dela in spretnosti obdelave lesa

Lesene kljuke Kopc v sebi nosijo pridih narave, veliko ljubezni in izjemno natančnost. Poleg nesporne kakovostne izdelave so nadvse vzdržljive in se zato brez težav kosajo s preostalimi materiali. Poleg tega njihova izdelava zahteva veliko ročnega dela in tradicionalnih spretnosti obdelave lesa, rezultat pa je unikaten dizajn, ki mu ni para.

Kljuke so z veliko iznajdljivosti izdelane na klasičnih mizarskih strojih, predvsem zaradi majhne velikosti in velike natančnosti izdelka. Proti koncu njihove izdelave pa je potrebnega še veliko ročnega brušenja, pri čemer se na stroje ni mogoče zanašati. 

Hrast, jesen, oreh in češnja

Na voljo so trije različni modeli kljuk, naročnik sam pa izbere še vrsto lesa. Lesene kljuke so v celoti izdelane iz slovenskega lesa, pri individualnih naročilih pa se upoštevajo tudi želje naročnika. »Kljuke se izdelujejo predvsem iz trših domačih vrst lesa, kot so hrast, jesen, oreh in češnja.

Lahko pa bi se dalo izdelati kljuke iz lesa po želji naročnika,« potrdi Damijan, glavno gonilo znamke Kopc. Nabor kljuk obsega tako običajne kljuke kot tudi metuljčke za straniščna vrata.

Preproste za čiščenje

Dotik lesa je neprimerljivo bolj prijeten od kovine ali plastike, poleg tega pa vsaka lesna vrsta doda svojo barvo. Oreh poskrbi za temnejše odtenke, jesen za svetlejše, medtem ko je hrast nekje na sredini lestvice. Kljuke so lakirane s kakovostnim lakom, zato so preproste tudi za čiščenje. Enostavno jih obrišete z vlažno krpo, lahko tudi z blagimi namenskimi čistili za pohištvo.

Znamka lesenih kljuk Kopc se je pred časom predstavila na ljubljanskem sejmu Ambient, pri tem pa naletela na vrsto odličnih odzivov tako tistih, ki cenijo inovativnost, kot tistih, ki prisegajo na trajnostne izdelke in unikatnost. »Odzivi so zelo pozitivni. Ljudje so presenečeni nad njihovo toplino ob dotiku, ker so navajeni hladnih kovinskih kljuk. Največkrat so presenečeni, da lesene kljuke sploh obstajajo in so tako zelo uporabne,« zaključuje Damijan.