Pri gradnji ali prenovi hiše ni dovolj le natančno domišljena zasnova projekta, temveč tudi občutek za oblikovanje in lepoto ter izbira materialov, ki zagotavljajo dolgoročno kakovostno bivanje. Stavba mora zagotavljati porabniku občutek varnosti ter ugodno bivalno ali delovno klimo za dolgo obdobje brez večjih stroškov obnove.

Energetsko učinkovita in dinamična

Hiša B je umeščena v gosto poseljeno območje stanovanjskih hiš. Zasnovana je kot atrijska hiša z manjšim dvoriščem in urejenim zelenim kotičkom, s katerim se s steklenimi elementi v celoti odpre in poveže notranji prostor z zunanjim. Stavba je oblikovana zelo dinamično, v največji možni meri izkorišča dano parcelo in omogoča maksimalno osončenost, kakovostne poglede mimo sosednjih stavb in energetsko učinkovitost.

Velikoformatne fasadne plošče Swisspearl so dobavljive tovarniško vrtane in rezane na želene mere. Polagajo se s horizontalnimi in vertikalnimi spoji, alternativno tudi v pasovih s horizontalnimi preklopi. Ustvarjalne možnosti oblikovanja geometrijskih likov in drugih vzorcev so neomejene. Prav tako pa se več kot odlično kombinirajo tudi z drugimi izdelki iz vlaknocementa.

Fasada z več funkcijami

Arhitekti so si zasnovo stavbe zamislili kot kombinacijo kontaktne fasade in elementov prezračevane fasade Swisspearl. Skupaj z lastnikom so izbrali fasadne plošče Reflex Black Velvet 9221 v temno sivi barvi, in sicer kot protiutež ostali beli površini fasade. V pritličju temen pas fasadnih plošč omogoča najboljšo zaščito vogalov in spodnje strani stavbe, v nadstropju pa služijo fasadne plošče kot estetska integracija elementov za senčenje.

Posebno projektiran sistem prezračevane fasade Swisspearlje s perspektive gradbene fizike najzanesljivejši. Notranji sloji zagotavljajo zgradbi nosilnost ter toplotno in zvočno izolativnost, zunanja obloga pa učinkovito varuje notranji sestav pred vremenskimi vplivi.

V tako oblečeni in zaščiteni hiši je življenje nedvomno prijetno in brezskrbno, sploh, ker je tudi njena notranjost prilagojena sodobnim potrebam bivanja.

  • Lokacija: Spodnje Radvanje, Maribor, Slovenija
  • Arhitektura: Arhiland arhitektura, Damir Černoga, Iztok Trop
  • Fasadne plošče: Swisspearl Reflex Black Velvet 9221

Fotografije: Matej Lozar

Strešne in fasadne plošče iz podjetja Eternit Slovenija so namenjene oblaganju masivno in montažno zgrajenih novih stavb, kot tudi objektov, ki potrebujejo prenovo strehe ali fasade. Plošče ne ustrezajo le sodobnim tehničnim, fizikalnim in gradbenim zahtevam, temveč zagotavljajo tudi kakovostno bivanje in sodoben dizajn. Ekološko neoporečni vlaknocementni izdelki (Valovitka, ravna kritina, fasadne plošče Swisspearl ter izdelki za urejanje vrta in okolice) dodatno prispevajo k prijetnemu bivalnemu počutju kakor tudi naravnemu in sodobnemu videzu stavb.