Izkušeno arhitkekto smo vprašali o čem moramo razmisliti, preden se odločimo za gradnjo hiše, vodjo inženiringa pa o tem, kako kvalitetno zgraditi hišo in lepo urediti okolico.

Gradnja hiše je za večino največji projekt v življenju, zato smo dva strokovnjaka vprašali, na kaj moramo biti pozorna, da ta projekt tudi uspe.

Arhitektka Mojca Basaj Kos iz arhitekturnega biroja MEGA TEAM d.o.o. predlaga izbor arhitekta, ki mu bo naročnik lahko zaupal. Arhitekt je, po njenih besedah, zadolžen investitorja sprva seznaniti z vsemi omejitvami pri gradnji, ki jih na eni strani predstavljajo smernice občinskih prostorskih načrtov, po drugi strani pa sama parcela. Plodno sodelovanje lahko, tako pravi, pripelje do trajnostne gradnje in doma z dušo.

Roman Vesel iz podjetja PERITIA pa razloži, kaj je pravzaprav naloga gradbenega inženiringa. Poudari še pomen skrbno urejene okolice, ki jo je za projekt treh hiš v Stražišču izdelala krajinska arhitektka Danica Račič Ahačič. Njene čudovite izrise si lahko ogledate v priloženi fotogaleriji.

V drugem delu prispevka pa smo obiskali Center masivne gradnje na Dunajski cesti s poudarkom na opečni gradnji, kjer organizirajo raznolike delavnice, predavanja in dogodke ter individualno svetovanje za tiste, ki se odločajo za novogradnjo ali adaptacijo.