Gibalno ovirani so pri osebni higieni dostikrat odvisni od tuje pomoči, čeprav bi morda vsaj nekatera ali celo vsa kopalniška opravila zmogli sami. Pa jih ne, ker imajo neustrezno kopalnico. Če bi prostor primerno prilagodili, bi to gotovo pripomoglo k večji samostojnosti tudi na invalidskem vozičku.

Minimalne mere

Za človeka na invalidskem vozičku šteje vsak centimeter, saj potrebuje dovolj manevrskega prostora za obračanje ter dostop do umivalnika, stranišča, prhe … Pri ureditvi kopalnice brez ovir je zato treba upoštevati naslednja priporočila in minimalne mere:

  • Gibalna kopalniška površina za osebo na vozičku: 150 x 150 cm
  • Velikost kabine za prhanje: 150 x 150 cm
  • Višina umivalnika: 80 cm
  • Višina straniščne školjke: 46 do 48 cm
  • Ogledalo nad umivalnikom mora biti visoko vsaj 100 cm
Umivalnik

Kot rečeno naj bo za udobno uporabo umivalnika dostop do njega širok vsaj 150 x 150 cm, spodaj pa umivalnik ne sme imeti vgrajenih omaric, saj se človek na vozičku sicer s koleni vanje zaleti. Višina umivalnika naj bo okoli 80 cm od tal, lahko pa jo glede na potrebe prilagodite. Vsi vozički namreč niso enake višine. Armatura na umivalniku naj ima zaradi lažje uporabe podaljšan ročaj.

Ogledalo

Ogledalo naj bo visoko vsaj 1 meter in nameščeno neposredno nad umivalnik. Zelo praktična so ogledala z nagibom, kar pomeni, da si ga lahko uporabnik obrne in nastavi tako, da se v njem kar najbolje vidi.

Stranišče

Stranišče naj bo dostopno in postavljeno na isto višino z vozičkom (običajno je to od 46 do 48 cm od tal), kar bo omogočilo, da se človek lahko samostojno presede. Globina stranišča naj bo okoli 70 cm (od stene do sprednjega roba školjke). Nikakor ne pozabite tudi na držala ob straniščni školjki, pri čemer naj bo zgornji rob držala približno 28 cm nad sedežem školjke. V ta držala je možno vgraditi tudi gumb za splakovanje stranišča.

Še večje udobje invalidom prinaša straniščna školjka z avtomatskim splakovalnikom, ki se sproži, ko zazna padanje toaletnega papirja. Če ima vgrajeno prho, pa uporabnika po opravljeni potrebi s toplo vodo tudi oprha po intimnem predelu in ga posuši s pihanjem toplega zraka.

Prha ali kad

Prha naj bo brez tuš kadi ter dovolj široka, da je dostopna z vozičkom, torej vsaj 150 x 150 cm. Vgrajena naj ima vodoravna stenska držala (oprijemala) z veliko nosilnostjo (zdržati morajo težo človeka), in sicer na višino 85 cm, ter (zložljiv) stol z naslonjalom za hrbet in podporo za roke. Takšen stol je lahko nameščen tudi na druga mesta v kopalnici.

Majhna kopalnica

Včasih je zaradi pomanjkanja prostora težko zadostiti vsem naštetim standardom in je treba poiskati kompromise. Takrat je lahko ena od rešitev manjši, ožji voziček, ki mu zadostuje že 120 x 120 cm prostora in 80 cm široka vrata v kopalnico.

Sicer pa lahko kopalnico za invalide opremite ravno tako dizajnersko kot vsako drugo. Kopalniška industrija se bliskovito razvija, na voljo so imenitne sanitarne rešitve, ki so ne le lepe na pogled, ampak človeku tudi omogočajo, da čim dlje časa sam skrbi zase.

Fotografije: Pinterest, Badewelten, Hewi, Viega, FSB