Narava je neizmeren vir domišljije in ustvarjalnosti. Izdelki za dom HIGE pa si prizadevajo, da košček njene energije pričarajo tudi v udobju naših domovanj. Izdelani (skoraj v celoti) iz lanu nastajajo pod spretnimi rokami oblikovalke oblačil Tjaše Zalar.

Tjaša je oblikovalka oblačil, ki je dokončala študij oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti. Z ustvarjanjem je sicer povezana že od malih nog. Kot deklica je rada izdelovala nakit iz perlic, pozneje pa je izdelovala barvite odlitke iz gips mase. V srednji šoli se je začela spogledovati s šivanjem, kar jo je pozneje tudi spremilo na študij oblikovanja tekstilij in oblačil. Svoj poklic še danes opravlja z velikim veseljem, kljub temu pa je po nekaj letih, preživetih za računalniškim zaslonom, začela pogrešati stik z materiali in ustvarjanje z rokami. Prav to jo je tudi vodilo k oblikovanju projekta HIGE.

»Projekt se je začel z eksperimentiranjem barvanja tekstilij z naravnimi barvili. Ko sem še živela v Ljubljani, sem tako imela dober izgovor za obisk gozda. Domov sem nato prinesla nekaj novega za ‘v lonec’, nato pa nestrpno pričakovala, kaj bo prišlo iz njega. Pozneje sem sklenila, da iz barvanih tekstilij nekaj ustvarim. Tako so nastali Hige izdelki za dom,« o začetkih pove Tjaša, ki upa, da bo v prihodnosti lahko barvane tekstilije implementirala tudi v oblikovanje oblačil.

A bistvo znamke HIGE je narava, kjer Tjaša najde mir in zavetje. Ta je nenehen vir navdiha in domišljije. Tako materiali kot tudi barve, ki jih pri izdelavi izdelkov HUGE uporablja, izhajajo iz narave, saj želi z njimi Tjaša ujeti delček svojih občutkov in jih prenesti tudi v domovanje uporabnika. Izdelki so tako skoraj v celoti izdelani iz lanu. Ta je močno zakoreninjen v dediščini naših krajev in prednikov.

»Lan so gojili in predelovali  naši predniki. Doma še vedno hranimo grobo tkano laneno rjuho mojih prednikov. Ta je bila v celoti izdelana na domači kmetiji. Ta povezanost s tradicijo mi je všeč in najbrž tudi tukaj tiči vsaj mali razlog za to odločitev,« pojasni Tjaša enega od razlogov za svojo izbiro, tisti prvotni pa je predvsem trajnostno obarvan.

Lan je trajnostna rastlina, ki za svojo rast ne potrebuje namakalnih sistemov. Je odporen, kar pomeni, da za gojenje potrebuje neprimerljivo manj pesticidov kot za primerjavo bombaž. Tjaša prisega na lan evropskih proizvajalcev, saj prav iz stare celine izvira najkakovostnejši lan. Poleg tega so transportne poti materiala precej krajše, kot če bi izbrala takšnega iz Kitajske.

»Manj je več« je mantra, ki ji pri oblikovanju izdelkov HIGE sledi Tjaša. Predvsem pa pomemben del predstavljajo barve, ki dajejo izdelkom še za odtenek več karakterja. Ustvarjalko navdihujejo nešteti zemeljski odtenki, ki jih pridobi iz različnih naravnih snovi. Prav to naredi izdelke HIGE unikatne, saj četudi je barvna kopel pripravljena po isti recepturi, bo odtenek edinstven, drugačen od tistega dan prej: »To me je nekako pripeljalo do tega, da se tako pri snovanju idej kot barvanju prepuščam toku.«

Zaradi subtilnih barvnih odtenkov se njeni izdelki odlično zlijejo z interierji, ki jih navdihuje japandi oz. minimalistični interierji z veliko lesa. Les in lan se namreč odlično dopolnjujeta, saj oba izhajata iz narave. Trenutno je na voljo širok asortima izdelkov, od blazinic, košar do toaletnih torbic, v prihodnosti pa bi Tjaša rada paleto še razširila:

»V prihodnosti želim predvsem ponuditi večji spekter izdelkov za dom in razširiti barvno paleto izdelkov. Kot sem že omenila, se tudi malce spogledujem z oblačili, tako da v prihodnosti mogoče ustvarim tudi kakšen oblačilni kos.«