Stanovanja v starih mestnih jedrih so marsikomu privlačna zaradi svoje zgodovine, duše, lokacije, odličnega arhitekturnega potenciala in še česa. Predvidoma pa njihova prenova ni ravno mačji kašelj, saj pred lastnika in arhitekta postavi nemalo izzivov in omejitev. Predstavljamo primer iz ljubljanskega mestnega jedra.

Hiša, ki smo jo obiskali ni ravno mladenka – kmalu bo dopolnila sto let – vendar stanovanje v njej nudi vso bivalno ugodje in estetiko sodobnega časa.

Še preden vstopimo v dotično stanovanje, nas sprejme ozek, a stilno urejen hodnik, optično povečan s stenskimi obrobami. “Vhod je podoba stanovanja in stanovalca,” pove arhitektka Marjetka Pajk, zadolžena za prenovo. “In tako lepo je stopiti v prostor, ki ti da slutiti, da boš še v nadaljevanju doživel nekaj lepega.”

Pred prenovo so bile v stanovanju pisarne. Da bi prostoru povrnili nekaj domačega duha, se je arhitektka odločila, da ga opremi z bogatimi tapetami, do tal segajočimi zavesami in skrbno izbranim pohištvom. 

Prostor dopolnjujejo čudoviti stari kosi pohištva, ki so bili v stanovanju že od vsega začetka: kovana mizica z marmorno ploščo, izrezljano garderobno omaro in pisalno mizo na umetelnih nogah. Arhitektka glede cene opreme takšnega prefinjenega stanovanja pove: “Moj nasvet je, da se v kopalnice, kuhinjo in inštalacije vloži nekoliko več – tukaj ne gledamo na prihranke. Za končno podobo – dekor, slike, kakšne kose pohištva – pa si lahko priskrbimo tudi po dostopni ceni.”

2 v 1: Prefinjenost in udobje

Po ogledu dveh sodobno opremljenih kopalnic se ustavimo še v spalnici, ki je po besedah arhitektke “dobila največ zapuščine”. Tapete, svetila in že prej omenjeni omara in miza bi prevladali, če jih ne bi uravnotežila velika, udobna postelja v čistih linijah. “Odločila sem se za BoxSpring posteljo, ki je udobna, ima višje ležišče in s tem omogočeno lažje vstajanje iz postelje.” 

BoxSpring postelja je namreč sestavljena iz štirih značilnih delov:

  • v najnižjem nivoju – “box-u” – najdemo vzmeti oziroma različna polnila, ki zmanjšujejo obrabo ležišča in ustvarjajo ravno in trdno podlago,
  • na box je položeno ležišče, ki ga lahko izberemo po svojih željah (klasično ležišče, vzmetnica, celo vodna postelja), oziroma si lahko celo vsak od partnerjev izbere svoje ležišče in s tem posteljo še dodatno prilagodi svojim željam glede trdote ležišča,
  • na ležišče pa je položen še topper debeline pribl. 6 cm. Pri BoxSpring posteljah postiljamo samo topper, kar nam olajša delo, saj je topper lahek, pa tudi skloniti se ni treba prav veliko.
  • Za tremi horizontalnimi plastmi pa stoji še prav kraljevsko vzglavje – prav tako oblazinjeno – ki nam omogoča, da v postelji tudi udobno sedimo.

Višina postelje pomeni lažje leganje in vstajanje, kar je odlično za starejše, njen izgled pa bo pritegnil tudi mlajše kupce, saj je možno posteljo naročiti v številnih barvah in materialih oblazinjenja, privlačnost pa še poveča njen minimalistični dizajn. Pa še dodatna kvaliteta – oblazinjenje je na pohištvo preprosto pritrjeno z ‘ježki’, zaradi česar ga lahko zamenjamo vsakih nekaj let in s tem posodobimo izgled spalnice, na da bi morali menjati celotno posteljo.

Več o BoxSpring posteljah lahko najdete na www.boxspring.si.

Interier: Marjetka Pajk

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA