Trubarjeva ulica je ena izmed najstarejših ljubljanskih ulic. Poseben šarm je imela že v zgodovini, ko so se na njej naselili obrtniki in različni rokodelci (mesarji, kožarji, usnjarji ipd.), ki so svoje izdelke prodajali na eni pomembnejših mestnih vstopnih točk. Ta čar je Trubarjeva ohranila vse do danes.

Če se namreč danes sprehodimo po Trubarjevi, lahko na njej kupimo gumbe in zadrge, biološko pridelano hrano in oblačila na kilo; lahko se posladkamo v različnih etničnih restavracijah, kupimo knjigo v enem najčarobnejših ljubljanskih antikvariatov ali si napasemo oči v starinarnici.

trubarjeva cesta prenova
Trubarjeva cesta danes. (foto: Google street view)

Trubarjeva ulica je tako postala svojstven zgodovinski relikt v prestolnici. Po obnovi praktično vseh ostalih ulic v strogem mestnem središču je Trubarjeva ostala ena redkih, ki so se obnovi izognile, ohranile brezčasno ponudbo in tako osvojila srca domačinov in turistov.

Nova infrastruktura za boljše delovanje stare vsebine

trubarjeva cesta prenova

Mestna občina Ljubljana pa je prejšnji teden le napovedala prenovo Trubarjeve ulice, ki jo bodo vodili ATELIER arhitekti, ki so v Ljubljani med drugim že prenavljali Petkovškovo nabrežje, so avtorji Mesarskega mostu in krajinsko-arhitekturne ureditve na Špici. Kot pravi odgovorni projektant, profesor Jurij Kobe, pa je Trubarjeva ena od njihovih najzahtevnejših nalog doslej.

Poleg ureditve infastrukturnih vodov bodo ulico predvsem na novo tlakovali in opremili z novo urbano opremo. Poskrbljeno bo tudi za ureditev vseh priključnih ulic, ki bodo zdaj – kljub velikemu padcu – bolj prilagojene gibalno oviranim, pa kolesarjem, mamicam z vozički in starejšim občanom. Sama Trubarjeva bo ohranila svoj karakter deljenega prostora – dostava bo omejena na dopoldanske ure, ulica pa bo v prvi meri prilagojena pešcem in kolesarjem. Nižji robniki bodo poskrbeli za fizično enotnejši prostor, dvoje različnih tlakovanj pa za vizualno razmejitev na klasični pločnik – predprostor poslovnih prostorov, prostor za letne terase gostinskih lokalov, prostor za postanek – in ulico.

Arhitekti so se pri zasnovi ulice zavzeli tudi za čimbolj funkcionalno in jasno tlakovanje, ki bi na delih s strmejšim padcem omogočila postavitev letnih teras gostinskih lokalov brez dodatnih lesenih platojev, s čimer bi poenotili in vizualno očistili izgled ulice.

trubarjeva cesta prenova

Pa bo Trubarjeva s tem izgubila svoj čar? Mestna občina upa, da bo več manjših zalivčkov ob Trubarjevi, ki bodo z novim tlakom še bolj izstopili, kaj kmalu zaživelo z različnimi prireditvami in koncerti; nova, tehnološko posodobljena in vizualno izčiščena podoba ulice pa bo gotovo pritegnila marsikaterega novega investitorja, ki bo oživel še preveč zapuščenih lokalov vzdolž ulice. Upamo le, da bomo čez dobro leto – toliko časa bo namreč trajala postopna prenova – na Trubarjevi še vedno lahko kupili gumb, zadrgo ali antikviteto.

Fotografije: MOL